Neizvesna noć za meštane Zaječara

Oba Timoka su opet počele da rastu i postoji realna opasnost od izlivanja Crnog Timoka, koji je već izašao iz svog korita u opštini Bor, kod sela Lukovo.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

00:04

Default images

Iz gradskog štaba kažu da je svaka vrsta pomoći neophodna. Najveće probleme u Zaječarskoj i boljevačkoj opštini u ovom trenutku zadaje kiša koja pada i otapa sneg sa Rtnja i Čestobrodice što iz trenutka u trenutak povećava nivo vodostaja na Crnom Timoku. Reka je već izašla iz korita kod sela lukovo u optini Boljevac i poplavila više od 100 kuća.

Svi ugroženi meštani su evakuisani a materijalna šteta već se meri stotinama miliona dinara.

Plavni talas koji je pogodio opštinu Boljevac očekuje se da stigne u Zaječar u toku popodneva ili večeri. Meštani sela Zvezdan su upozoreni da sklone stoku i da napuste svoje kuće.

Beli timok koji je juče ponovo poplavio prigraska naselja u Zaječaru je takođe u porastu.

Iz gradskog štaba neprekidno apeluju da je potrebna svaka vrsta pomoći. Situacija se iz česa u čas menja, a gradski štab apeluje na građane da izađu i pomognu u odbrani svojih domova

Veliki Timok je u opštini Negotin probio zaštitni nasip u dužini od 10 metara, na putu za selo Kovilovo.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je stanje još uvek problematično i u Zaječaru, gde je prošle noći evakuisano još 20 ljudi. Marić je ukazao da je nastavljeno dalje ojačavanje bedema Belog Timoka, koji još uvek preti izlivanjem.

MUP je saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije na terenu u opštini Negotin i angažovani su na sanaciji ugroženog dela nasipa dugog 75 metara i zaštiti ostalog dela nasipa.

Oni takodje intervenišu u ispumpavanju vode sa regionalnog puta Rajac-Braćevac, u delu Kružnog prelaza ka selu Veljkovo.

Nivo vodostaja Timoka je u stalnom porastu, ali za sada naselja nisu ugrožena. Trenutno je zatvoren put za selo Aleksandrovac, lokalni put za selo Crnomasnicu, kao i regionalni putni pravac Rajac-Braćevac.

U opštini Zaječar, od jutros je nivo vodostaja Belog Timoka 285 santimetara i u blagom je opadanju, a Crni Timok je u stagnaciji i nivo iznosi 410 santimetara.

Od sinoć su pripadnici Sektora intervenisali na tri lokacije, bile su dve intervencije - u jednoj je evakuisano devet lica, dok je u drugoj crpljena voda, a oni i dalje stalno obilaze teren i rade na jačanju zaštitnih nasipa, saopštio je MUP.

Prema poslednjem izveštaju iz policije, evakuisane su još 23 osobe, a u naselju Pišur je postavljeno dodatnih 100 džakova sa peskom, kako bi se podigao nivo odbrane.

U Zaječar je stigao i prvi kontigent humanitarne pomoći Crvenog krsta Srbije u kome su hrana, sredstva za higijenu, gumene čizme i bebi oprema za 300 najugroženijih porodica.

Crni Timok se izlio i u boljevačkom kraju i poplavio više stotina hektara plodnih oranica, kao i tridesetak domaćinstava od Lukova do Savinca.

Reka Gračica kod Uba izlila se i poplavila 70 dvorišta i okućnica, a pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a redovno prate vodostaj reka, nivo jezera i obilaze teren.

U požeskoj opštini, gde je juče poplavljeno više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta i ugroženi neki vitalni objekti, vodostaj reka je u stagnaciji, tako da se voda postepeno povlači sa poplavljenih područja.

Vodostaj Drine je nešto manji, budući da je u poslednja 24 sata usledilo blago smanivanje dotoka vode u Drinsko jezero, tako da nizvodno nema opasnosti od polave.

Prema službenim prognozama, dotok vode u Drinsko jezero kod Malog Zvornika se neće značajnije menjati, što znači da je isključena mogućnost da se Drina nizvodno izlije.

Vodostaj Moravice, koja protiče kroz Aleksinac, u opadanju je, pošto sada nema ispuštanja vode iz akumulacije Bovanskog jezera i voda se povlači iz nekoliko dvorišta koja su bila poplavljena.

Na akumulaciji Bovan, koja se nalazi između Aleksinca i Sokobanje, raste nivo jezera, nedostaje još 15 santimetara da dođe do vrha brane, kada će voda biti usmerena na preliv, čija je namena da smanji poplavni talas i odvodi vodu nizvodno od brane.

Marković: Pomoći Zaječaru

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković pozvao je danas sve gradonačelnike i Vladu Srbije da pomognu Zaječaru u saniranju posledica poplava.

Marković je, posle razgovora sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, rekao da su ove poplave "viša sila" i da se zbog otapanja snega, narednih dana ponovo očekuju problemi.

"Grad ne može sam da pomogne svakoj porodici i bez pomoći kolega gradonačelnika i Vlade, Zaječar ne može sam da sanira ovu štetu", naglasio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: