Tadić: Usporiti širenje EU greška

Bila bi greška ako bi se usporilo širenje EU na zapadni Balkan, rekao je predesnik Srbije Boris Tadić u razgovoru s predsednikom nemačkog saveznog parlamenta.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

22:26

Default images

U razgovoru sa Norbertom Lamertom, predsednikom nemačkog saveznog parlamenta, Bundestaga, Tadić je rekao da bi "bilo nužno da evropske institucije razmotre mogućnost ubrzavanja procesa proširenja u narednom periodu", što bi "trebalo da učini i Nemačka kao jedna od ključnih članica EU".

Tadić je u razgovoru u Bundestagu kazao da je stav Srbije da "ne treba da bude prevelike pauze među zemljama koje idu jedna za drugom ka članstvu u EU, jer to samo obeshrabruje građane u državama koje čekaju na proces integracije".

Predsednik Srbije rekao je agenciji Beta da mu je "Lamert otvoreno rekao da u Nemačkoj postoje različita razmišljanja o brzini procesa proširenja EU".

"To je u vezi sa kriznim momentima sa kojima se EU suočava u ovom trenutku zbog situacije u Grčkoj i nekim drugim državama, ali i sa veštački ubrzanim procesom integracije za neke zemlje koje su u ranijem periodu postale članice EU", rekao je Tadić.

Na pitanje da li je s Lamertom razgovarao i o nemačkom viđenju mogućih zbivanja posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, Tadić je rekao da je i ta tema razmotrena kao "jedna od okolnosti koje utiču na proces proširenja EU".

Lamertu je zato, kako je izjavio za Betu, pružio uveravanja da će "Srbija nastaviti da vodi borbu za očuvanje integriteta zemlje na Kosovu i Metohiji na miran način, isključivo upotrebom diplomatskih i pravnih sredstava".

On je rekao da je Lamertu preneo da je "Srbija danas konstruktivan partner u rešavanju svih konfliktnih pitanja koja sprečavaju zemlje zapadnog Balkana da se brže integrišu u EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: