Šarić gubi slovačko državljanstvo

Darko Šarić, za kojim se traga zbog šverca kokaina, lagao je u svom zahtevu za slovačko državljanstvo, tako da mu ga Slovačka oduzima i traži da vrati pasoš.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

17:56

Default images

"U momentu kada je MUP odlučivao da mu da državljanstvo, dakle decembra 2005. (odluka je postala pravosnažna januara 2006) polazio je od neistinitih podataka i falsifikovanih dokumenata", kazao je danas slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak novinarima.

S obzirom na to da sam zahtev nije bio u redu i Šarić je dobio državljanstvo na prevaru po slovačkim zakonima ono nije ni nastalo. O tome je Slovačka obavestila već i Interpol.

"Šariću smo poslali na adresu trajnog boravka obaveštenje da mu državljanstvo nije ni dodeljeno, a istovremeno i poziv da nam vrati original odluke o dodeljivanju državljanstva", rekao je Kalinjak.

Slovački MUP je na zahtev kolega iz Srbije odlučio da proveri kako je Šarić dobio slovački pasoš koji mu je otvarao bez problema i viza šengenski prostor.

"Šarić je u zahtevu naveo da je imao odobren boravak u Slovačkoj od 1998. godine, do 2004. godine kao preduzetnik, što je trebalo da potvrdi izjava odbora policije za strance u Trenčinu. Tamo takvu potvrdu ne evidentiraju", rekao je ministar.

Druga lažna potvrda bili su ugovori o radu sa jednim slovačkim preduzećem, iz 1999. i 2005. godine, ali zavodi za socijalno i penzijsko i zdravstveno osiguranje saopštili su sada policiji da preduzeće svog zaposlenog Šarića nije prijavilo, niti je za njega plaćalo osiguranje. Šarića nije registrovan ni kao samostalni preduzetnik.

U preduzeću koje je Šarića zaposlilo započeta je odlukom suda likvidacija još 2004. godine i i prestalo je da postoji 2006. godine.

Da nije krivično kažnjavan Šarić je dokazao potvrdom IV opštinskog suda u Beogradu iz 2004. godine i izvodom iz krivičnog registra Slovačke.

"Zanimljivo je da je Šarić doputovao u Slovačku na osnovu vize, 7. maja 2005. godine i istog dana se venčao sa slovačkom državljankom. Dva dana nakon venčanja zatražio je da mu se odobri trajni boravak radi spajanja porodice i boravak mu je odobren 30. maja. Pred sudom je podneo tužbu za razvod samo dan nakon što mu je odobreno državljanstvo", naveo je danas Kalinjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: