Radić: Polovina Srba bili agresori

Bivši potpredsednik Vlade Hrvatske Jure Radić kaže da hrvatske vlasti posle akcije “Oluja“ nisu želele povratak svih Srba jer su polovina njih bili agresori.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

17:54

Default images

Jure Radić, koji je bio i ministar za obnovu i povratak izbeglica, rekao je to svedočeći pred Haškim tribunalom, na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine nad civilima tokom i posle “Oluje“, od avgusta do oktobra 1995.

Pošto mu je tužiteljka Katrina Gustafson citirala govor u kojem je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman u leto 1997. u Vukovaru odbacio mogućnost da se u Hrvatsku vrati svih "150 000 – 200 000 Srba", Radić je ocenio da je Tuđman "govorio realno" zato što je "veliki broj Srba bio umešan u agresiju".

"Predsednik Tuđman kaže da se do tada vratilo 14 500 Srba i da će se vratiti još... ali da nema izgleda da se vrate svi i da mi ne želimo da se agresori vrate" zato što bi to ugrozilo Hrvatsku, protumačio je svedok.

Objašnjavajući zašto je u leto 1995. u jednom razgovoru s Tuđmanom - koji mu je citirala zastupnica optužbe - kazao i da na području Slunja "srećom nikada nije bilo mnogo Srba", Radić je rekao: "Mislio sam na agresora, za kog smo tada, u danima posle ’Oluje’, kolokvijalno govorili - Srbi... Bar polovina ih je bila agresor".

Komentarišući transkripte njegovih razgovora s Tuđmanom, Radić je potvrdio i da su planirali da na strateški osetljivom području "između Kupe i Une" u budućnosti ne sme biti "više od 10 odsto Srba".

Svedok je, međutim, tvrdio da je taj prostor "planski ispraznila velikosrpska agresija" i da ga je - zato što je "Hrvatska tu najtanja" - bilo najvažnije naseliti "izbeglima i prognanima", hrvatskim emigrantima iz sveta i pripadnicima Hrvatske vojske.

Na primedbu tužiteljke da se pod izbeglicama nisu podrazumevali i Srbi, već samo Hrvati, pretežno iz BiH, Radić je uzvratio da su "i Srbi bili izbeglice".

Radić je tvrdio da se plan povratka i naseljavanja izbeglica, koji su usvojile vlasti u Zagrebu, odnosio na "sve državljane Hrvatske".

Svedok je negirao da je vlast predsednika Tuđmana imala za cilj trajno oduzimanje imovine izbeglih Srba kada je ozakonila useljavanje hrvatskih izbeglica u njihove napuštene kuće.

Radić je tvrdio da je Vlada Hrvatske na taj način "čuvala" imovinu Srba kojom je "privremeno raspolagala", ne zadirući u vlasništvo, kako bi rešila veliki problem privremenog smeštaja Hrvata izbeglih iz drugih delova Hrvatske i BiH.

Pri tom stavu je ostao i pošto mu je tužiteljka Gustafson citirala da je on sam u to doba govorio Tuđmanu da će "privremeno vremenom postati stalno".

"Mislio sam da će izbeglice ostati u Hrvatskoj stalno, ne u tim kućama... Nijednom Srbinu do danas nije oduzeta imovina - ili su je razmenili ili su je prodali", kazao je Radić.

Uz tvrdnju da je veliki deo stanova Srba tada bio u vlasništvu hrvatske države, svedok je kazao i da je njegov stav bio da "državne stanove pripadnika JNA koji su napadali i napustili Hrvatsku, treba dati hrvatskim vojnicima", ali i drugima.

Radić je tvrdio i da ni u jednom zvaničnom dokumentu Vlada Hrvatske nije "etnički delila ljude", sugerišući da su pravo na povratak i imovinu uživali svi državljani podjednako.

"Dali smo svakome mogućnost da podnese zahtev za povratak i obnovu kuća... Ja na osnovu toga zaključujem - ko se nije prijavio, nije ni želeo da se vrati... Ta mogućnost još postoji", izjavio je on.

Na pitanje sudije Alfonsa Orija da li zna koliko se Srba do sada vratilo u Hrvatsku, Radić je odgovorio da ne zna zato što je "pre deset godina napustio politiku".

U današnjem svedočenju Radić je potvrdio i da se predsednik Tuđman zalagao za "kroatiziranje" bosanskih Muslimana.

"Mislio je pod tim na evropeiziranje, odnosno da Muslimani, zajedno s Hrvatima, postanu deo zapadne civilizacije... Da na leđima nosimo Muslimane i da ih kroatiziramo postupno", rekao je Radić.

Radića, koji iskaz daje na poziv sudskog veća, sutra će ispitivati branioci optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: