Sindikalce brinu poskupljenja

Savez samostalnih sindikata Srbije osudio je nameru nadležnih da povećaju cene komunalnih usluga, energenata i proizvoda koji utiču na životni standard.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

17:37

Default images

"Zahtevamo od Vlade Srbiji i nadležnih ministarstava da preispitaju povećanje cena osnovnih životnih namirnica i usluga, i da preduzmu odgovarajuće mere za zaštitu socijalnog položaja zaposlenih, penzionera i drugih građana", naveo je predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovoj oceni, neprimereno je bilo kakvo povećanje cena komunalnih usluga, energenata i osnovnih proizvoda, jer ne postoji ekonomsko opravdanje da se slabosti u poslovanju pojedinih preduzeća prebacuju na korisnike.

"Smanjivanje javne potrošnje ne može da se ostvari povećanjem cena osnovnih proizvoda i usluga važnih za standard zaposlenih, već efikasnijom organizacijom i radom preduzeća", istakao je Orbović. Uprkos nepromenjenoj minimalnoj zaradi i zamrznutim platama u javnom sektoru, naveo je on, cene osnovnih životnih namirnica i usluga u poslednjih godinu dana su drastično porasle.

Orbović je naglasio da je tako za 17 odsto smanjena mogućnost podmirenja osnovnih potreba i podsetio da su nedavno poskupeli prevoz, smeštaj, gorivo, obrazovanje, kao i prehrambeni proizvodi.

"Dodatnim poskupljenjem cene energenata, daljinskog grejanja, gasa i telekomunikacionih usluga, teret krize će se još više prevaliti na leđa građana, posebno na ona domaćinstva, koja imaju primanja ispod republičkog proseka", ukazao je predsednik Samostalnog sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: