Jermenija: Turska prva do glasa

Predsednik Jermenije izjavio je da turski parlament treba prvi da glasa o sporazumu u cilju prevazilaženja vekovne netrpeljivosti između Turske i Jermenije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

20:35

Default images

"Parlament Jermenije će glasati o protokolima ukoliko turski parlament prvi to učini. U suprotnom, moglo bi da se dogodi da jermenski parmalent taj sporazum ratifikuje, a turski ne", rekao je jermenski predsednik, Serž Sargsjan, odgovarajući na pitanja u istraživačkom centru "Čatam haus" u Londonu.

Sargsjan je, takođe, upozorio da bi, u slučaju da Turska to ne učini "u prihvatljivom roku i bez preduslova", Jermenija mogla da prekine sa svojim naporima u tom pogledu.

Ovaj sporazum, potpisan u oktobru prošle godine u cilju uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja granice između dve zemlje, predstavlja najveći napredak koji su dve strane postigle u rešavanju spora koji se tiče masovnog ubistva Jermena tokom Prvog svetskog rata od strane otomanskih Turaka.

Ustavni sud Jermenije je u januaru doneo odluku da vlada ove zemlje ima obavezu da traži od Turske da taj zločin prizna kao genocid, ali se Turska tome energično protivi, što prošlogodišnji sporazum dovodi u pitanje.

Tuska je takođe upozorila da bi mirovni proces mogao da propadne ukoliko se ne izvede na odgovarajući način i zatražila je kao uslov za ratifikovanje sporazuma da se jermenske snage povuku sa linija fronta sporne planinske oblasti Nagorno-Karabah.

Turska je granicu sa svojim istočnim susedom zatvorila 1993. godine u znak solidarnosti sa Azerbejdžanom, na vrhuncu rata oko ove teritorije u kojem je, u sukobima većinski jermenskog stanovništva sa Azerima poginulo oko 30.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: