Izbeglice traže pomoć EU i UN

Udruženje izbeglica i prognanika u Srbiji u pismu upućenom zvaničnicima EU i UN traži da se tragedija više hiljada ljudi reši na osnovu međunarodnih normi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

20:32

Default images

"Ne možete dozvoliti pojedinim zemljama Balkana da uđu u EU iako u protekle dve decenije nisu obezbedile dostojanstven povratak svojih građana iz izbeglištva i povratak njihovih imovinskih i drugih prava, jer bi takve države postale remetilački faktor u zajednici demokratskih država Evrope", navedeno je u pismu Udruženja.

Oni zahtevaju da se poštuju evropski standardi i "ljudski i moralni principi".

Tipičan primer je Republika Hrvatska u koju se, kako je objašnjeno, još nije vratilo više od 150.000 građana koji imaju status izbeglica u Srbiji, a kojima nisu vraćena ni imovina, ni druga osnovna prava.

Pismo je upućeno najvišim predstavnicima Evropske unije i zvaničnicima Španije, koja predsedava Uniji, predstavnicima UN i Kancelariji UNHCR-a u Beogradu.

Sadržina otvorenog pisma predočena je na konferenciji za novinare u sedištu Udruženja, a njime je najvišim zvaničnicima UN i EU upućen apel da se aktivno uključe u pripremu regionalne konferencije koja bi trebalo da bude održana u prvoj polovini ove godine u Beogradu.

Predsednik Udruženja Milorad Muratović istakao je da je osnovni cilj Konferencije da definiše zadatke za hitno rešavanje problema izbeglištva u 2010. godini, koja je proglašena i godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

U otvorenom pismu je izraženo uverenje da bi "ova godina mogla biti godina rekonsilijacije, tolerancije i progresa u procesu konačnog rešavanja izbegličkog pitanja, kao najtežeg društvenog i strukturalnog problema na Balkanu", koji predstavlja teret najpre za Srbiju, a onda i samu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Iz Udruženja su ukazali da je u pripreme regionalne Konferencije nužno uključiti i legitimne predstavnike izbeglica, jer je iskustvo pokazalo da su mnoga rešenja za njih bila "štetna i neodrživa".

Uz otvoreno pismo, zvaničnicima EU, Španije i UN je upućen i program rada za 2010. godinu usvojen na Konferenciji predstavnika Udruženja izbeglica i prognanika iz svih delova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: