Jerusalim: Ulica iz doba Vizantije

Arheolozi su u Jerusalimu otkrili deo kamene ulice koja svedoči da je ovaj grad bio središte trgovine još pre 1.500 godina.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

17:39

Default images

Parče ulice dugo 5,8 metara prolazi sa zapada kroz centar starog jezgra grada i zaustavlja se ispred velike cisterne koja stanovnike snabdeva vodom. Na nalazištu je otkrivena i izvesna količina grnčarije, novčića i bronzanih tegova koji su se koristili za merenje dragocenih metala.

Ovo otkriće potkrepljuje prikaz grada na mozaiku koji je ranije otkriven u jednom hramu u Jordanu, kazao je Ofer Sijon, predstavnik Izraelske uprave antikviteta.

Mapa grada u mozaiku je dugo korišćena za razumevanje razvoja grada u periodu između IV i VI veka, a otkriće ulice samo potvrđuje njenu verodostojnost.

"Ulica je bila stecište glavnih događanja tokom procvata trgovine u drevnom Jerusalimu", kazao je Sijon, navodeći da se ona nalazi na 4,3 metra ispod sadašnje ulice.

Na mapi u mozaiku, pronađenoj u vizantijskoj crkvi u jordanskom gradu Madaba, ucrtane su sve glavne ulice drevnog Jerusalima, kao i hrišćanska sveta mesta, poput crkve Svetog groba gde je, prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist sahranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: