Euleks: Napredak kroz dijalog

Misija EU na Kosovu saopštila je da Strategija za sever Kosova nije strategija Evropske unije, niti je dokument Euleksa.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

17:50

Default images

U pres službi Euleksa rekli su za B92 da je Strategija za sever Kosova dokument koji je izradila Međunarodna civilna kancelarija (ICO), koja je i jedina zadužena za sva pitanja vezana za taj akt.

Euleks čvrsto veruje da se napredak na severu Kosova može ostvariti samo kroz dijalog u koji su uključene sve zainteresovane zajednice, i to korak po korak, kazao je za B92 Nikolas Hauton iz Službe za informisanje Misije EU.

Euleks je demantovao navode italijanske novinske agencije ANSA koja je u petak izvestila iz Prištine da je portparolka Euleksa Karin Limdal kazala kako će deo osoblja Misije uskoro početi da se premešta na sever pokrajine i kako su evropski zvaničnici koji su posećivali sever Kosova imali zadatak da se zalažu za sprovođenje plana šefa ICO na Kosovu Pitera Fejta.

Kako je za B92 rečeno u Euleksu, navodne izjave portparolke Limdal su "potpuno netačne".

ANSA je u istom izveštaju, takođe, prenela da je italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni, koga je EU prošlog oktobra imenovala za "koordinatora" za sever Kosova, rekao da je "situacija na severu promenljiva i mnogo kompleksnija od situacije južno od Ibra".

Ambasador Đifoni je ocenio da je "potrebno da bude usvojen zreo i razborit pristup i koncentrisati se na mogućnost dijaloga među zajednicama, baveći se konkretnim potrebama i pitanjima suštinskim za narod".

"Treba pronaći zajedničku tačku i prekinuti sa stvaranjem mita od pitanja statusa Kosova", rekao je Đifoni i dodao da je "od lokalne srpske zajednice dobio ohrabrujuće signale", prenela je italijanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: