Tadić: 2010. godina rešenja

Konačno rešenje za sever Kosova je nepotrebna i opasna provokacija Prištine, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 22.01.2010.

21:14

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da 2010. može biti godina rešenja pitanja statusa Kosova i Metohije, u skladu sa međunarodnim pravom i na način koji doprinosi unapređenju regionalnih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće, ni pod kakvim okolnostima, implicitno ili eksplicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik Tadić oštro je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio plan "konačnog rešenja" za severni deo Kosova ocenivši ga kao "nepotrebnu i opasnu provokaciju" koja ugrožava ionako krhku stabilnost Kosova.

On je upozorio da taj plan koji je predložila takozvana Međunarodna civilna kancelarija predviđa više koordinisanih politika i akcija čiji je cilj da se srpska većina na severu Kosova primora da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost. “Provokacije Prištine, prištinsko 'konačno rešenje' za sever Kosova neće doneti ništa dobro za one koji žive tamo. To će samo zadovoljiti ekstremiste koji žele da sve što se događa na Kosovu bude viđeno kroz iskrivljenu prizmu nelegalnog proglašenja nezavisnosti", poručio je predsednik Srbije.

Tadić je ocenio i da oštra retorika Prištine prema legitimnim srpskim institucijama na severu Kosova ne doprinosi održavanju stabilnosti u tom delu Srbije.

"Govoreći o njima kao 'paralelnim' predstavnici Euleksa ne poštuju eksplicitan status neutralnosti njihovog mandata i krše Rezoluciju 1244. Istinske paralelne institucije koje deluju na Kosovu jesu one koje su stvorene na osnovu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Njihovo postojanje je kršenje Rezolucije 1244", smatra Tadić.

Predsednik Srbije je ukazao da se u izveštaju Ban Ki Muna prećutkuje važno pitanje olakšavanja ulaska i transporta srpskih zvaničnika na Kosovu, uz podsećanje da je ministar za Kosovo Goran Bogdanović nedavno sprečen da obiđe srpsku enklavu Štrpce.

Zahvalivši članicama UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Tadić je podsetio da je to pitanje sada pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i ponovio da Srbija veruje da je dijalog najefikasniji način za postizanje jedinog trajnog i održivog rešenja prihvatljivog za sve strane.

Tadić se na sednici Saveta bezbednosti osvrnuo i na izjave odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o Republici Srpskoj, ocenivši ih kao "opasne i ratnohuškačke".

Savetu bezbednosti obratio se i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni, koji je ocenio da bi ponovno pokretanje pregovora o statusu Kosova moglo da izazove nove sukobe, što je predsedik Tadić okarakterisao kao direktnu pretnju.

Zanijer: Stabilna situacija

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti da je situacija na Kosovu mirna i stabilna, ali da na severu postoje mogućnosti destabilizacije.

Zanijer je u sedištu UN u Njujorku rekao da su na severu Kosova Srbi bojkotovali lokalne izbore, ali da su južno od Ibra učestvovali na izborima u većem broju nego ranije.

Na severu Kosova, prema rečima Zanijera, bilo je povećanih napetosti i zbog problema sa snabdevanjem strujom.

On se nada da može doći do sporazuma vezanog za aktivnosti Kosovske elektroenergetske korporacije i Elektroprivrede Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: