Zajednički udžbenik istorije

Na Dan pomirenja Francuske i Nemačke, ambasadori Žan Fransoa Teral i Volfram Mas uručili su rektoru Beogradskog univerziteta zajednički udžbenik istorije.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

19:02

Default images

Đaci u Francuskoj i Nemačkoj već par godina istoriju uče iz istih udžbenika. Na današnji dan 1963. godine francuski predsednik Šarl de Gol i nemački kancelar Konrad Adenauer potpisali su Jelisejski sporazum o međusobnoj saradnji. Oni su poručili da odnosi između te dve zemlje mogu poslužiti kao podsticaj pomirenja na zapadnom Balkanu.

Svaki na jeziku onog drugog, nemački i francuski ambasador su pozdravljajući prisutne, primerom pokazali kako je, makar na kratko, biti u tuđim cipelama.

Da bi narodi dveju zemalja prešli put od neprijateljske prošlosti do zajedničke budućnosti, presudna je bila, slažu se ambasadori Mas i Teral, politička volja.

"Sve što smo postigli u današnjoj Evropi rezultat je političke volje. Ako posmatramo stvari realno, trenutno su građanima mnogo bitnije neke druge stvari nego što je to politička orijentacija njihove zemlje. To je zapravo zadatak političkih lidera i upravo to smo videli na primeru De Gola i Adenaura", kaže ambasador Nemačke Volfram Mas.

"Pomirenje i prijateljstvo Francuske i Nemačke bilo je od samog početka politički korak. Ali je to progresivno postala orijentacija dva naroda. Pošto je, nažalost, i u ovom regionu bilo sukoba, vi možete sami da napravite poređenje", navodi ambasador Francuske Žan Fransoa Teral.

Postojali su pokušaji da đaci u Beogradu i Prištini, ili pak Zagrebu, imaju iste udžbenike, no to je propalo. Istoričari godinama rade na tome, ali nema političke volje.

Mladi Francuzi i Nemci iz ovog udžbenika uče o Prvom i Drugom svetskom ratu i političkom razvoju svojih zemalja, sa ciljem da se istorija, osim iz svog, sagleda i iz ugla onog drugog.

"To je odigralo strašno važnu ulogu u nečemu što jeste pitanje političke tolerancije, jer kad vi uvažavate pravo drugoga da o nečemu ima svoje iskustvo i svoju sliku, vi ste već na pragu da ga uvažite i u mnogim drugim stvarima kao nešto što nije kao vi, a ima pravo isto kao i vi da egzistira i da misli svoju istoriju. Naše političke elite ne shvataju da smo mi narodi koji žive zajendo već 1300 godina i da ne mogu posle 1300 godina da se pitaju da li je zajednički život moguć", objašnjava istoričarka Branka Prpa.

Prema rečima ambasadora Francuske i Nemačke, pokazalo se da je za proces pomirenja važno i strpljenje i istrajnost, kao i da je pomirenje među narodima nešto što još traje i razvija se iz dana u dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: