Čiplić: Ista prava za sve

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić ocenio je da sve nacionalne manjine u Srbiji, uživaju ista prava.

Izvor: FoNet

Petak, 22.01.2010.

17:54

Default images

"Ono što je specifično za manjinsku autonomiju u Srbiji je činjenica da sve nacionalne manjine koliko ih u Srbiji ima, bez obzira na broj, veličinu, uživaju ista prava manjinske samouprave", rekao je Čiplić na zajedničkoj konferenciji svih partnera koji učestvuju u izboru za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Čiplić je naglasio da formiranje posebnih biračkih spiskova, upis građana u njih i sam izbor, predstavljaju značajan napredak u unapređenju položaja manjina, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

"Zbog tog velikog posla gde u jednom danu treba da se sprovedu neposredni i elektorski izbori za 19 nacionalnih saveta na kojima biračko pravo ima 650.000 građana, mi smo zahvalni našim partnerima na pomoći koju su nam pružili", naglasio je ministar ljudskih i manjinskih prava.

On je rekao da su obrazovanje, kultura, upotreba jezika i nacionalnih simbola četiri ključne oblasti za očuvanje nacionalnog identiteta svake manjine i dodao da demokratija podrazumeva očuvanje raznovrsnosti i identiteta svih nacionalnih manjina.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da novi zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je stupio na snagu u septembru 2009, predstavlja značajan napor Srbije na unapređivanju prava nacionalnih manjina i važan element ka integraciji Srbije u EU.

On je podsetio da je EU Ministarstvo za ljudska i manjinska prava već pomoglo sa tri miliona evra za realizaciju različitih projekata i dodao da je za ove izbore EU izdvojila milion i dvesta hiljada evra za obuku, opremanje i obrazovanje ljudi koji učestvuju u izbornom procesu.

Šef misije OEBS u Srbiji, Dimitrios Kipreos, naglasio je da je misija, preko svoje kancelarije na jugu Srbije, veoma aktivna.

"Računam na mudrost albanskih vođa da će mobilisati svoju zajednicu za prve izbore koji će se obaviti za savete albanske nacionalne manjine", rekao je on.

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvord je ocenio da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina prilika za manjine da osiguraju svoja prava na polju obrazovanja, kulture, informisanja i zvanične upotrebe svog pisma.

"Iskreno se nadam da će manjine u Srbiji prepoznati sve prednosti Saveta i da će uzeti aktivnu ulogu u predstojećim izborima", naglasio je on.

Izbori za 19 nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani krajem maja i početkom juna 2010. godine na teritoriji cele Srbije.

Pored postojećih nacionalnih saveta priliku za formiranje po odredbama novog Zakona o nacionalnim savetima iskoristile su manjinske zajednice Albanaca, Aškalija, Česi i Slovaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: