Čestitke vladici Irineju

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je vladici Irineju na izboru za patrijarha SPC, sa željom da deluje na dobrobit Crkve i naroda. Čestitao i premijer.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.01.2010.

17:35

Default images

"Vaše preosveštenstvo, povodom Vašeg izbora na patrijaraški tron, želim da Vam prenesem čestitke sa iskrenim željama da učinite sve što je u Vašoj moći na dobrobit Crkve i naroda", navedeno je u čestitki predsednika Srbije.

"Kao predsednik Republike iskreno se nadam da ćemo nastaviti da sarađujemo na dobro svih i na izgradnji boljeg i pravednijeg društva za sve građane Srbije", navedeno je u čestitki predsednika Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je vladici niškom Irineju na izboru za patrijarha.

"Vaša Svetosti, čestitam Vam u ime Vlade Srbije i u svoje lično ime na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve uz uverenje da je to priznanje Vaših zasluga na negovanju istinskih vrednosti hrišćanstva i pravoslavlja", navodi se u čestitki.

Premijer je izjavio da je uveren da će pod rukovodstvom novog patrijarha Srpska pravoslavna crkva nastaviti da doprinosi jačanju duhovno-etičke vrednosti i sloge među konfesijama u Srbiji.

"Uverena sam da su pravoslavni vernici i građani Srbije dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Pavla i da ćete, svojom poznatom rečitošću i otvorenim pristupom, uspešno voditi pravoslavni srpski narod", navela je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

"Izražavam najtoplije želje da, uz podršku ostalih episkopa srpskih, vizionarski vodite Srpsku pravoslavnu crkvu i širite duh pravoslavlja u Srbiji i u svetu", istakla je ona je u čestitki.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je vladiki niškom Irineju izbor za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda, koji će u vreme sveopštih svađa i deoba širiti duh narodnog jedinstva i zajedničkog mirnog života svih građana", navodi se u Dačićevoj čestitki.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitao je vladiki niškom Irineju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve u ime pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i svoje lično ime.

"Ubeđen sam da ćete Vašom mudrošću i delima učiniti da se dosadašnja vrlo uspešna saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Srpskom pravoslavnom crkvom nastavi i razvija na obostrano zadovoljstvo", kaže se u čestitki.

"Želim Vam da u Vašem blagoslovenom služenju Srpskoj pravoslavnoj crkvi doprinesete jačanju duhovnog i moralnog ugleda pravoslavlja i naše zemlje, na dobrobit svih njenih građana", navodi u čestitki Šutanovac.

Čestitku Irineju je uputio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Vaša svetosti, najiskrenije Vam čestitam na izboru za novog poglavara SPC, sa dubokim ubeđenjem da ćete istrajati u nameri da se sačuva duhovni i moralni ugled pravoslavlja u Srbiji. Verujem da ćete se uspešno suočiti sa svim izazovima sadašnjice kao i da ćemo sarađivati na dobrobit svih građana", naveo je Đilas u čestitki.

Ministar kulture Nebojša Bradić čestitao je patrijarhu Irineju niškom na izboru, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Vaše preosveštenstvo, uveren da ćete, kao novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve, dostojno i na radost i dobrobit svih obavljati svetlu i zahtevnu dužnost koja Vam je poverena", naveo je Bradić u čestitki.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da dosadašnji rad novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i njegove duhovne vrline predstavljaju garanciju da će crkva slediti Hirstova načela ljubavi, sabornosti i bratstva među ljudima i narodima.

"U izboru ima i dosta i sudbinske simbolike - kruna patrijarha srpskog na glavi je episkopa niškog, a baš u Nišu rodio se imperator Konstantin, rimski car koji je prigrlio Isusa Hrista i pridružio se dotada progonjenom i progonjenima u njegovom carstvu", rekao je Drašković.

Poruke verskih lidera

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je Irineju niškom, Srpskoj pravoslavoj crkvi, sveštenstvu i vernicima izbor Irineja niškog za 45. poglavara s verom da je napravljen dobar izbor.

Zukorlić je rekao da misli da je novi patrijarh u prednosti jer nije bio među pominjanim kandidatima i da predstavja nekoga ko može objediniti sva sremljenja unutar SPC.

" Pred novim patrijarhom su, svakako brojni izazovi. Mislim da će biti jako važno da novi poglavar SPC nađe pravu meru odnosa sa državom, odnosa sa ostalim crkvama i vjerskim zajednicama", rekao je Zukorlić.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić čestitao je izbor Irineja niškog za patrijarha Srpske pravoslavne crkve sa uverenjem da će nastaviti dobru saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

"S duge strane očekujem da će on u ovom trenutku, dosta delikatnom uopšte za ovaj prostor, na najbolji mogući način voditi crkvu", rekao je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije.

Reis ul ulema kaže da lično misli da je će novom patrijarhu, ali ne samo njemu već bilo kome da je došao na to mesto, biti veoma teško slediti svog prethodnika u svemu onome što je on znao i zaista na najumešniji i najlepši način činio.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić čestitao je SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima izbor Irineja niškog za novog patrijarha s uverenjem da je SPC dobila dostojnog poglavara i duhovnog vođu.

"Povodom izbora 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, u ime Islamske zajednice Srbije, mešihata srbijanskog i lično upućujem iskrene čestitke novom mitropolitu beogradsko-karlovačkom, arhiepiskopu pećkom i patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i monaštvu SPC, kao i svim pravoslavnim vernicima u Srbiji", poručio je Jusufspahić.

On ocenjuje da je SPC dobila dostojnog poglavara i duhovnog vođu, poželevši mu zdravlje i mudrost na odgovornoj dužnosti.

"Očekujemo da će delovanje novog patrijarha biti u duhu harmoničnog prožimanja i koegzistencije različitosti u našoj zemlji", naveo je Jusufspahić.

Čestitka ruskog patrijarha Kirila

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je telefonom vladiki Irineju niškom izbor za novog patrijarha srpskog, saopštila je pres-služba ruskog patrijarha.

Kako se navodi u saopštenju, Kiril je uputio novom srpskom patrijarhu najtoplije čestitke, poželevši mu božju pomoć u obavljanju najviše dužnosti.

"Saborni razum SPC, vođen Svetim duhom, izbarao Vas je za naslednika njenih premudrih predstavnika koji su u različita vremena radili na izgradnji duhovnog doma srpskog pravoslavlja", navodi se u pisanoj čestitki koju je Kiril uputio novom srpskom patrijarhu.

"Od danas vi nastavljate dela velikog svetitelja srpskog Save, pećkih patrijarha, mitropolita karlovačkih, kao i svih ostalih vaših prethodnika, uključujući i patrijarha Pavla, uz čije je podvižničke napore poslednjih decenija SPC nastavila časno da unosi Hristovu svetlost u verujuća srca miliona ljudi", navedeno je u čestitki.

Kirli je srpskom patrijarhu i srpskom narodu poželeo da im Bog pošalje mir i utehu, a patrijahu telesnu snagu i božju pomoć u narednim godinama, navedeno je na sajtu RPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: