Na Haitiju pljačke i bezvlašće

Pljačka i bezvlašće na Haitiju posle zemljotresa. I dalje nema organizovane pomoći, a zbog leševa na ulicama preti opasnost od zaraze.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

18:18

Default images

Situacija na Haitiju posle razornog zemljotresa i dalje je tema broj jedan u svetu. Oštećena infrastruktura dodatno otežava inače sporo dopremanje pomoći stanovnicima glavnog grada Haitija, gde je u zemljotresu poginulo najmanje 50 000 ljudi.

Humanitarna pomoć stiže na aerodrom u Port-o-Prensu iz celog sveta, ali nema organizovanih akcija raspodele hrane, vode i lekova preživelima, od kojih je većina i treću noć provela pod vedrim nebom.

Problem su i učestale pljačke, danas je opljačkano skladište Svetskog programa za hranu sa 15 000 tone hrane.

Od zemljotresa koji je sravnio sa zemljom prestonicu Haitija prošlo je 48 sati.

Samo jedan pogled na gradske ulice dovoljan je da se vidi da organizovanih akcija saniranja posledica katastrofe nema.

Tela poginulih naređana su pored ruševina, a za njihovo uklanjanje koriste se buldožeri.

Brojni stanovnici glavnog grada Haitija tri noći proveli su na otvorenom. Ogorčenje je zamenio očaj i strah.

"Čekamo već tri dana, a niko ništa nije uradio. Predsednik je na aerodromu, zašto nešto ne preduzme? Činimo sve što možemo, ali smo bespomoćni, bez kamiona ne možemo da sklonimo tela žrtava", rekao je jedan stanovnik Port-o-Prensa.

Tračak nade ulivaju vesti o preživelima koje spasioci izvlače ispod ruševina.
Susret sa roditeljima (FoNet)
Belgijski i španski timovi pronašli su dvogodišnjeg dečaka, koji je i posle 48 sati bez vode i hrane pod betonom, uspeo da se osmehne srećnim roditeljima.

Stručne ekipe iz Francuske spasle su jednu Amerikanku iz ruševina hotela Montana. Tu je u trenutku zemljotresa bilo 300 ljudi, među kojima i pripadnici mirovne misije Ujedinjenih nacija.

"Bilo je strašno, sve se srušilo za nekoliko sekundi. Hvala vam što ste me izvukli. Ne bismo preživeli. Neko je prošao ovuda u utorak i mi smo ga dozivali, ali se nije vratio. Bezuspešno smo pokušavali da nađemo izlaz", ispričala je jedna od spasenih žena, Amerikanka Karla Šon.

Prema izveštajima stranih dopisnika, prizori na ulicama Port-o-Prensa podsećaju na horor filmove.

Iz ruševina proviruju delovi tela nastradalih žitelja. Crveni krst upozorava da će leševi na temperaturi od skoro 30 stepeni postati izvor zaraze.
Druga opasnost je potpuno bezvlašće u gradu.

Pripadnici mirovnih trupa Ujedinjenih nacija ne mogu da kontrolišu razoreni grad, od sinoć stižu izveštajima o pljačkama.

U potresu je srušen zatvor i na slobodi je oko četiri hiljade pritvorenika.

Prijavljen je i pokušaj otmice jednog kamiona spasilačkih timova, a opljačkano je i skladište Svetskog programa za hranu sa 15 000 tona namirnica.

Ujedinjene nacije saopštile su danas da su do sada od vlada i kompanija dobile obećanje za pomoć vrednu 268,5 miliona dolara za zemljotresom razoren Haiti, od kojih će 100 miliona dati Sjedinjene Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: