Prva elektrana na biogas u Srbiji

U Srbiji će u martu, u okolini Guče, početi da radi elektrana u kojoj će se silaža kukuruza pretvarati u biogas, a on u struju.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

16:06

Default images

Elektrana na biogas biće prva ovakve vrste u Srbiji. Milan Filipović, diplomirani inženjer mašinstva, počeo je da pravi elektranu koja će proizvoditi struju od 60 kw, isporučivaće osam hiljada sati struje godišnje na mrežu, što je dovoljno za potrebe 100 domaćinstava.

Milan je sačekao da država donese uredbu o obnovljivim izvorima energije. Po njoj, između ostalog, Milan potpisuje ugovor sa državom na 12 godina.

Godišnje će se ovde trošiti 1500 kilograma kukuruzne silaže. Milan Filipović ne namerava sam da seje kukuruz. To će za njega raditi kooperanti. Ovde su parcele usitnjene, poljoprivrednici svaštare i ovo im je prilika da zarade.

S obzirom na to da je izgradio i etno selo, Milan će strujom iz elektrane zimi grejati apartmane, a leti bazen i prateće objekte

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: