BIA: Kosovo faktor nestabilnosti

Bezbednosno informativna agencija očekuje eskalaciju nasilja na Kosovu ukoliko odluka Međunarodnog suda ne bude odgovarala Albancima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.01.2010.

12:07

Default images

Direktor Bezbednosno informativne agencije Saša Vukadinović rekao je skupštinskom Odboru za bezbednost da je stanje u Srbiji stabilno, ali da nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova ostaje najozbiljniji destabilizujući faktor. Priorititet BIA u narednom periodu biće lociranje dvojice haških optuženika i okončanje saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Situacija na Kosovu je dalje najveće problem i briga BIA. U izveštaju koji je dostavljen poslanicima navodi se da su "separatističke vođe Albanaca na osovu promenile način na koji pokušavaju da stave pod kontrolu teritoriju pokrajine.

Tokom 2009. godine pokušavali su da nasilno naseljavaju Albanace na teritoriji severne Kosovske Mitrovice, a bilo je i drugih vidova pritisaka na srpsko stanovništvo, kao što su oduzimanje imovine. Ni za 2010. godinu nisu bolje prognoze .

"Sve što će se dešavati u 2010. godini u mnogome zavisi i od stava Međunarodnog suda pravde u Hagu. Za očekivati je da ukoliko bude negativan stav Međunarodnog suda pravde po albansku stranu da dođe i do radikalnijih nastupa prema srpskim zajednicima posebno onima koji žive u okruženju i enklavama“, rekao je Vukadinović.

BIA je tokom godine radila na suprotstavljanju verski motivisanom ekstremizmu, sagledavala aktivnosti ultradesničarskih i drugih ekstremnih grupa, suptrotstavljanje međunarodnom organizovanom kriminalu.

BIA je angažovala sve svoje raspoložive kapacitete u cilju lociranja preostalih haških optuženika optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Poslanike nije zanimala potraga za haškim beguncima , ali su novinari imali prvi put imali priliku da to pitanje postave šefu tajne policje

"Hapšenje haških optuženika nije samo obaveza BIA, već i svih drugih nadležnih državnih organa", istakao je on.

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost prihvatio je danas izveštaj o radu Bezbednosne informativne agencije za period od marta do oktobra 2009. godine kao i izveštaj o stanju bezbednosti u Srbiji u kom se navodi da je stanje bezbednosti stabilno, ali da postoje stalni rizici po bezbednost.

Za izveštaj su glasali članovi odbora iz vladajuće koalicije dok su poslanici Srpske radikalne stranke bili uzdržani jer je, prema njihovoj oceni, izveštaj nepotpun i više saznanja i detalja o problemima u Srbiji moglo se saznati iz medijskih tekstova. Odbor za bezbednost je na predlog radikala usvojio zaključak kojim se od BIA traži da proveri navode koje je u medijima iznosio crnogorski biznismen Ratko Knežević, a od tužilaštva odgovor o tome šta je konkretno preduzeto u vezi s poslovanjem Stanka Subotića Caneta.

Poslanici SRS-a koji su u velikom broju došli na sednicu postavili su niz pitanja o povezanosti predstavnika organizovanog kriminala s finansiranjem političkih partija, misleći pre svega na SNS, a tražili su i odgovor na pitanje za koju stranu službu radi Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: