Zvezda i Partizan optužuju B92

Zvezda i Partizan optužili B92 da vodi kampanju protiv tih klubova i sporta uopšte. B92 će pokrenuti sudski postupak protiv čelnika ova dva fudbalska kluba.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

16:25

Default images

U prazničnom izdanju dnevnog lista “Blic” izašlo je saopštenje fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, u kojem se, između ostalog, optužuje RTV B92 da vodi kampanju protiv sponzora tih klubova da bi, kako se navodi, sponzori otišli iz Zvezde i Partizana i sporta uopšte, nakon čega bi B92 preuzela njihove sponzorske ugovore.

U tekstu u “Blicu” se navodi da su saopštenje potpisali predsednici fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda.

Ovo saopštenje B92 nije dobio, a objavili su ga i neki internet sajtovi na svojim sportskim stranama.

Pored lista "Blic", saopštenje dva kluba, iste sadržine je objavljeno na sajtu Fudbalskog kluba Crvena Zvezda 5. janura. Večeras tog saopštenja, koje je izazvalo reakciju B92, na stranici FK Crvena Zvezda nije bilo.

Čelnici fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda obratili su se javnosti zajedničkim saopštenjem kojim, pozivajući se na milione navijača, odbijaju da preuzmu odgovornost za pretnje ubistvom našoj novinarki Brankici Stanković sa tribina, navodi se u saopštenju B92.

U saopštenju kojim se načelno osuđuju pozivi na ubistva, uvrede i pozivi na diskriminaciju, tvrdi se, međutim, da javne ličnosti moraju biti spremne na to da javnost sudi o njihovom radu.

U saopštenju se B92 optužuje da vodi kampanju protiv Partizana, Crvene zvezde i sporta uopšte, da kriminalizuje časne i poštene ljude, kakvi su svi u upravama klubova, koji rade bez ikakve nadoknade i žrtvuju svoje slobodno vreme da pomognu sportu.

U saopštenju se javno dostupni podaci o podignutim optužnicama i postupcima, koji se pred srpskim sudovima vode protiv pojedinaca u organima klubova, odbacuju kao “podaci iz policijskih dosijea“ i kao tajne u koje klubovi navodno, za razliku od B92, nemaju pristup.

B92 je podsetio da se emisija “Insajder“ naše televizije bavila pojedincima iz navijačkih grupa koji su osumnjičeni za više od 200 teških krivičnih dela, uključujući iznude, otmice, trgovinu drogom, nasilničko ponašanje, pokušaj ubistva, ali i ubistvo. Navedena su imena i prezimena tih pojedinaca, među kojima ima i vođa navijačkih grupa fudbalskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad.

U emisijama je takođe objašnjen mehanizam njihovog funkcionisanja i skrivanje iza navijačkih grupa, ali i objavljena javna tajna da vođe navijačkih grupa imaju odličnu saradnju sa upravama klubova, a kao primer su navedena imena pripadnika navijačkih grupa koji sa više krivičnih prijava sede u skupštinama fudbalskih klubova.

Ostaje nejasno zbog čega uprave FK Crvene zvezde i Partizana i pored svih objavljenih informacija na osnovu zvaničnih podataka i dalje staju u zaštitu tih i takvih pojedinaca, zbog čega uporno tvrde da je u pitanju napad na sport i sve navijače i pored toga što su objavljena imena, ali i fotografije pojedinaca.

B92 će nastaviti da se bavi ovom temom.

B92 se u saopštenju optužuje i da zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju za emitovanje programa radi vođenja naručene kampanje protiv sponzora Partizana i Crvene zvezde, a sve zarad navodnog obaranja vrednosti klubova i njihovog kasnijeg preuzimanja upravo od naručilaca kampanje na B92 za male pare.

Čelnici fudbalskih klubova u saopštenju najavljuju podnošenje prijave Savetu Republičke radio-difuzne agencije protiv B92, a državi nude partnerstvo u borbi protiv huliganizma i nasilja.

Za B92, saopštenje čelnika fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda samo je još jedan dokaz njihove nespremnosti da se distanciraju od matrice u kojoj se osuđuje, a ne preuzima odgovornost, u kojoj se od onoga kome se preti ubistvom zato što radi svoj posao traži da pokaže toleranciju, gde se podaci iz optužnica koje u javnim postupcima pred srpskim sudovima podižu državni tužioci predstavljaju kao tajne i odbacuju kao kriminalizovanje časnih i poštenih ljudi, a i sam pokušaj da se javnosti prezentuje kako se klubovi finansiraju i iz kakvih interesa, doživljava kao kampanja za obaranje njihove vrednosti.

B92 je i ranije umeo da pokaže da na pritiske i pretnje ne reaguje tako što bi zatvarao oči pred istinom i od javnosti skrivao ono što javnost ima pravo da zna.

Protiv potpisnika saopštenja pokrenućemo sudske postupke zbog lažne optužbe za vođenje naručene kampanje.

Njihovo saopštenje učvršćuje nas u uverenju da čelnici fudbalskih klubova nisu u sukobu sa B92, već sa vremenom u kome žive. A to vreme nije i ne sme biti ono u kome se pretnje smrću tolerišu, u kome se odgovornost pojedinaca relativizuje pozivanjem na milione navijača i u kome se mediji lažno optužuju, preti im se i pokušava uticati na to s kim će njihovi novinari i o čemu razgovarati.

Ponuda čelnika fudbalskih klubova državi da se u partnerstvu sa njima bori protiv huliganizma i nasilja ne bi smela biti prihvaćena pod uslovima pod kojima se nudi. Upravo zato što pretnje usmerene ka mediju koji ukazuje na problem predstavljaju samo drugo lice nasilja na koje se poziva sa tribina.

Borba protiv nasilja pod uslovima i u partnerstvu sa onima koji prete medijima, lažno optužuju, relativizuju odgovornost i zvaničnе informacije potvrđene od sudova i tužilaštava ove države diskredituju kao tajne policijske dosijee, bila bi unapred izgubljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: