Jeremić: Lideri regiona

Nakon 2009. nema sumnje da je Srbija lider regiona i da predstavlja njegovo strateško ishodište, ocenjuje šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: NIN

Četvrtak, 31.12.2009.

20:51

Default images

Jasno je da je Srbija lider u regionu "ne samo zbog posete ruskog predsednika i američkog potpredsednika ili činjenice da je najveći samit lidera centralne i jugoistočne Evrope u poslednjih deset godina održan u Novom Sadu, nego i zbog toga što je postalo očigledno da se rešavanju nijednog problema u regionu ne može pristupiti bez angažovanja Srbije", rekao je Jeremić za NIN.

On je rekao da se to odnosi i na situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i na rešavanje budućeg statusa Kosova i Metohije.

"Mnogi su mislili da je moguće zaobići Srbiju ali razvoj događaja je pokazao da to nije slučaj", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je priznao da su odnosi Srbije sa njenim susedima u jednom trenutku "došli u veliko iskušenje", ali je naglasio da se to desilo "odlukom tih suseda, a ne Srbije".

"Nismo mi povlačili poteze koji direktno ugrožavaju interese tih država, nego su to neki od njih učinili nama. Uprkos tome, mi smo se prema tome poneli tako da ne ugrozimo ni dostojanstvo zemlje, niti stabilnost regiona", dodao je on.

Ministar spoljnih poslova je rekao da su odnosi u regionu bili tema i njegovog nedavnog razgovora sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton te da su se oboje složili da je "Srbija ključna za mir i stabilnost u regionu".

Osvrćući se na nastup Hrvatske u procesu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Jeremić je rekao da se radi o "lažnom svedočenju" koje predstavlja "flagrantno mešanje u unutrašnje stvari Srbije".

Šef srpske diplomatije odbacio je navode da je spoljna politika zbog velikog broja prioriteta "razuđena" i "šizofrena" i da zbog toga ne može biti uspešna.

"Spoljna politika Srbije treba da bude ocenjivana po rezultatima. Na početku godine smo definisali prioritetne zadatke - diplomatsku borbu za Kosovo, pristupanje EU i regionalno predvodništvo", rekao je Jeremić, ocenivši da je na sva ova tri polja ostvaren značajan uspeh.

"Da bismo sve ovo postigli, opredelili smo se za energičnu saradnju sa celim svetom. To je možda nekom bilo teško za praćenje, ali mi smo svojim pristupom ostvarili nesumnjiv uspeh", zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: