Iran: Tužilac upozorava opoziciju

Iranski državni tužilac upozorio je opozicione lidere da bi mogli da budu izvedeni pred sud ukoliko ne osude ovonedeljne antivladine proteste.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.12.2009.

15:13

Default images

On je u komentarima objavljenim u državnim novinama naveo da bi opozicioni lideri mogli da budu optuženi da pružaju podršku ljudima koji su "prkosili bogu" demonstrirajući prošle nedelje protiv vlade na poslednji dan šiitskog verskog praznika Ašura.

Tokom tih protesta poginulo je najmanje osmoro ljudi, a više od 500 njih je uhapšeno.

Zamenik iranskog ministra pravosuđa, Ibrahim Raisi rekao je za zvaničnu novinsku agenciju IRNA da će oni koji su uhapšeni posle nemira u nedelju biti optuženi za narušavanje javnog reda i "prkošenje bogu".

Iranska policija je danas na svom veb sajtu objavila fotografije 100
demonstranata umešanih u nemire u nedelju.

Organi reda su tražili od javnosti pomoć u identifikovanju tih lica, koja su, kako se navodi "oštetila javnu imovinu i povredila svetinje".

Takođe danas, grupa vladinih pristalica, sa belim pogrebnim velovima preko lica, okupila se ispred kancelarija vrhovnog verskog vođe ajatolaha Ali Hamneija u južnom Teheranu, preneo je državni radio.

Na jučerašnjim masovnim provladinim protestima širom zemlje, neki od demonstranata su pozivali na smaknuće opozicionih lidera Mira Huseina Musavija i Mahdija Karubija, gubitnike spornih predsedničkih izbora 12. juna.

Opozicija je tvrdila da su izbori bili krivotvoreni i da je Mahmud Ahmadinežad pobedio na prevaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: