Drvo hrasta staro 13 000 godina

Na jugu savezne američke države Kalifornije pronađen je hrast star 13 000 godina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.12.2009.

14:52

Default images

Slučajni prolaznik bi pomislio da je Palmerov hrast zgrčen između blokova granita na jednom kalifornijskom brežuljku samo još jedna pustinjska biljka. Ovaj grm na brežuljku Džurupa na jugu Kalifornije je, međutim, jedno od najstarijih živih organizama na planeti. Nalazi se tu već 13 000 godina, još od poslednjeg ledenog doba.

Otkrili su ga nedavno istraživači sa kalifornijskog univerziteta Dejvis koji su mu dali naziv Džurupa po lokalitetu na kome raste.

Na ovu vrstu hrasta se obično nailazi u hladnijim i vlažnijim područjima na daleko većoj nadmorskoj visini, a ne u negostoljubivoj zoni kakav je pustinjski i vreo jug Kalifornije.

Upravo je to nagnalo istraživača Džefrija Ros-Ibaru da prouči genetsku istoriju stabla.

Ispostavilo se da su njegovi žirovi sterilni, tj. da iz njih ne mogu proklijati nove mladice i da su svi uzorci identični poput klonova, što je navodilo na zaključak da je ceo grm zapravo jedna jedina biljka koja tu raste od ledenog doba.

Zahvaljujući ovom načinu rasta, hrast je uspeo da preživi brojne požare, periode suše i ekstremne hladnoće, kao i oluje i jake nalete vetra, objašnjavaju istraživači u članku objavljenom u časopisu "Plos uan", dodajući da drvo staro 13 000 godina raste veoma sporo, svega oko 1,2 milimetra godišnje.

Istraživači veruju da je reč o poslednjem primerku žbunaste vegetacije koja je pokrivala ovaj deo Kalifornije tokom poslednjeg ledenog doba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: