Rudari nezadovoljni ponudom vlade

Rudari nikšićkih Ridnika boksita najverovatnije neće prihvatiti ponudu Vlade za prekid štrajka jer nisu ispunjeni svi radnički zahtevi.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.12.2009.

10:20

Default images

Predstavnik rudara Ratko Batrićević, koji je prisustvovao današnjem razgovoru rudara sa premijerom Milom Đukanovićem i ministrom ekonomije Brankom Vujovićem, izjavio je medijima posle sastanka da "ponuda vlade najverovatnije neće biti prihvaćena".

"Mi ne moženo da prihvatimo te zahteve. Idemo kod ljudi da im kažemo šta je, ali mislim da zahtevi neće biti prihvaćeni", rekao je Batrićević podgoričkom radiju "Antena M".

Isplata dve zarade počela je danas, a premijer je obećao i preostale dve, regrese i zimnice do 15. februara, realizaciju vladinog socijalnog programa i isplatu otpremnina do polovine januara za preko 650 od 1.250 radnika koji napuštaju preduzeće.

Iz vlade, koja je o zahtevima radnika pregovarala sa ruskim vlasnikom, Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom (CEAK), saopšteno je da je ta ponuda "jedino što je realno moguće u ovom trenutku", te da će vlada biti garant rokova isplate zarada i ostalih dugovanja radnicima.

Ministar ekonomije apelovao je na rudare da prekinu štrajk u jami u kojoj su već četvrti dan.

Rudari traže isplatu četiri zaostale zarade do kraja godine, regresa i zimnice, isplatu budućih plata do svakog 15. u mesecu, nastavak proizvodnje i penzionisanje onih koji su u rudnicima proveli 30 godina i više.

Oko 80 rudara već četvrti dan protestuje u jami, a oni su ranije saopštili da neće odustati od svojih zahteva "ni po cenu života".

Predstavnici sindikata nekoliko crnogorskih preduzeća okupili su se danas ispred jame u znak podrške rudarima i apelovali na nadležne da "izađu u susret rudarima, jer traže ono što su zaradili".

Savez Sindikata Crne Gore (SSCG) pozvao je nadležne državne institucije i upravu Rudnika boksita da preuzmu odgovornost kako rudari Novu godinu "ne bi dočekali ispod zemlje".

"I rudari bi trebalo da pronađu neke druge načine borbe za radnička prava i apelujemo na njih da preispitaju najradikalnije metode sindikalne borbe i nađu neke druge načine kojima bi rešili opravdane zahteve", navodi se u novogodišnjoj poruci SSCG-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: