Poslanici za kastraciju silovatelja

Na počinioce krivičnog dela silovanja trebalo bi primeniti najstrože kaznene mere, pa i uvođenje hemijske kastracije, zaključili su poslanici Skupštine Srbije.

Izvor: Blic

Utorak, 29.12.2009.

01:37

Default images

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", rekla je da kazne moraju da budu takve da silovatelje odvrate od ponavljanja dela. O hemijskoj kastraciji, navela je, "ipak treba dobro razmisliti" jer "treba tražiti meru između humanosti i zaštite građana od kriminalnih dela".

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić, međutim, naglasio je da će ukoliko u Skupštini dođe do dogovora, ova koalicija podržati takvu sankciju.

"Ja sam za primenu najstrožih sankcija. Postoje zločini koji ostavljaju trajne posledice na žrtvu, a silovanje je jedan od najstrašnijih zločina - istakla je zamenica šefa poslaničke grupe "Napred Srbijo”"Jorgovanka Tabaković.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković smatra da bi trebalo "razmisliti o toj meri" jer "nemamo mnogo programa za psihoterapiju, resocijalizaciju nasilnika i silovatelja".

Rasprava o ovoj temi usledila je posle hapšenja Saše Mege (39), koji je prošle nedelje silovao dve devojke u Beogradu, a sumnjiči se za još dva silovanja i jedan pokušaj.

Ovom povratniku za ista krivična dela zaprećena je kazna do 15 godina zatvora, a brojni posetioci sajta podržavaju strožu kaznenu politiku i predlažu da u Srbiji kao u pojedinim zemljama bude uvedena hemijska kastracija silovatelja.

O idejama poslanika u vezi sa kaznenom politikom za počinioce silovanja možete čitati i na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: