Izrael: Uzimali organe bez dozvole

Izraelska vojska priznala da su njeni forenzičari do pre 10 godina uzimali organe tela mrtvih Izraelaca, Palestinaca i stranaca bez pristanka i znanja porodica.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 21.12.2009.

20:24

Default images

Nakon što je izraelski Kanal 2 emitovao priznanje doktora Jehude Hisa, nekadašnjeg šefa vojnog forenzičkog instituta Abu Kabir o šokantnoj praksi, vojska je izdala saopštenje u kojem navodi da su “takve aktivnosti prestale pre deset godina i više se ne događaju”, prenosi Asošijeted pres.

Izraelski TV kanal u dokumentarnoj emisiji je naveo da su uzimani koža, rožnjače, srčani zalisci i kosti. Rožnjača je bila korišćena za transplantaciju u civilne svrhe, a koža je išla u vojnu banku kože za tretiranje žrtava s opekotinama.

Rečeno je da su osobe sa kojih su izimani organi umrle zbog bolesti, nesreća, ali i u palestinsko-izraelskim sukobima.

"Zalepili bismo im kapke, a žrtvama za koje smo znali da će im porodice otvarati oči, to nismo radili. Uzimali smo kožu s leđa", rekao je His na snimcima koje je 2000. godine snimila američki antropolog i ekspert za pitanja ilegalne prodaje organa Nansi Šeper-Hjudžs.

Ona je odlučila da objavi snimke posle toliko godina zbog članka u švedskom tabloidu Aftonbladet koji je digao prašinu i izazvao diplomatske tenzije između Izraela i Švedske.

Novinar Donald Bostrom u avgustu je izneo optužbe palestinskih porodica da su izraelski vojnici ubijali Palestince zbog organa.

Palestinci, sa kojima je Boström razgovarao na svom putovanju po Zapadnoj obali, tvrdili su da su “organi ukradeni iz njihovih mrtvih sinova” i da su dobijali njihova tela “ispražnjena i sašivena od trbuha do grla”.

Izrael je te optužbe oštro demantovao i tražio da švedska vlada osudi članak koji su jevrejkse organizacije nazvale antisemitskim.

I neki mediji u Švedskoj su tabloid prozvali zbog antisemitizma, ali vlada nije, jer švedski zakoni zabranjuju osudu novinskih članaka.

Mediji su ocenili da bi to bilo uplitanje u slobodu izražavanja, a Aftonbladet je oslobođen tužbi koje je dobio.

"To što se događalo na institutu je dovoljno loše, ali nije samo obuhvatalo Palestince. Simbolika u skidanju kože sa neprijatelja i korićenja za vlastite vojnike - je nešto nad čim se treba zamisliti", rekla je Nansi Šeper-Hjudžs o razlozima objavljivanja snimaka.

U intervjuu forenzičar His je naglasio da institut nije prodavao organe na crnome tržištu.

On je 2004. godine smenjen, ali nije optužen, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: