Od sutra vozovi opet ispod Lamanša

Vozovi "Eurostar" koji saobraćaju između Francuske i Velike Britanije tunelom ispod Lamanša sutra će ponovo početi da voze posle tri dana zastoja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

20:08

Default images

Glavni operativni službenik te francusko-belgijsko-britanske kompanije Nikola Petrović je za trodnevni zastoj "Evrostar" vozova i nastali haos okrivio sneg, javlja Rojters.

Prema njegovim rečima, sneg je padao na vozove pa kada su oni ušli u mnogo topliji tunel, sneg se topio i izazvao kondenzaciju na sistemu za električno napajanje tunela.

"To je prvi put da smo imali ovakve snežne padavine na ovom mestu za 15 godina", rekao je Petrović na konferenciji za novinare na terminalu "Eurostara" u Parizu.

On je pozvao je "zarobljene" putnike da, ukoliko mogu, pronađu neki drugi prevoz do svojih domova, a da će "Eurostar" snositi njihove putničke troškove.

Vuzovi "Eurostar" ispod kanala Lamanš treći dan za redom su zaustavljeni sa obe strane tunela, pa su neki putnici koji su se zatekli u tuneli, bili evakuisani pomoćnim tunelima i ukrcani u transportni voz kojim se prevoze motorna vozila, dok su mnogi proveli noć u tunelu u vozu bez struje.

Zastoj u tunelu doveo je do saobraćajnog haosa na jugu Engleske, gde je na hiljade kamiona, koji čekaju da pređu Lamanš, blokiralo autoputeve.

Francuski ministar za saobraćaj Dominik Bisero saopštio je danas da je verovatno došlo do tehničkih problema i da će ministarstvo sprovesti istragu da bi se otkrio uzrok zastoja.

Operater tunela Lamanš "Eurotunel" saopštio je da njihova infrastruktura i dalje radi i da njihov prevoz za vozila koji koriste tunel zajedno sa putničkim vozovima i dalje saobraćaju.

Kompanije "Eurostar" se nada da će vozovi sutra saobraćati dva do tri puta, a da će normalno funkcionisanje putničkog saobraćaja odnosno prosečnih oko 40 000 putnika dnevno između Velike Britanije i Francuske, biti uspostavljen do 28. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: