Malovićeva: Sprečiti nasilje

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će osnažiti tužilaštvo i omogućiti sudstvu da stavi pečat na tužbe podnete protiv vođa navijačkih grupa.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.12.2009.

18:06

Default images

Malovićeva je u vestima B92 rekla i da će državni organi pružiti svu potrebnu podršku istraživačkom novinarstvu.Ona kaže da će država pomoći novinarima koji su se uhvatili u koštac sa huliganima i pozvala novinarku Brankicu Stanković i druge da istraju, jer to i pripadnicima državnih organa daje određene smerenice.

"Ovi zakoni su samo jedna crta koju država može da učini u borbi protiv huliganstva i mi smo taj korak napravili i to samo govori o odlučnosti države da se suprotstavi ovoj pojavi“, rekla je Malovićeva.

U Skupštini Srbije poslanici su raspravljali danas o predlogu izmena i dopuna zakona o sprečavanju nasilja.

Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, koji je obećao da će naprednjaci podržati zakon, kaže da dok god se ne bude osećao bezbedno on neće ići na utakmice.

"Gospodine ministre unutrašnjih poslova, možete vi da se dičete viznom liberalizacijom, zato što se napravili dobar obrazac za pasoš koliko god hoćete..Sve dok ne budem mogao da odvedem svoje unuke na neku sportsku priredbu, dok deca ne budu mogla da odrastaju uz sportske priredbe, dok ne znaju draži sportskih nadmetanja, dok im idoli ne budu sportisti.. vi ćete biti loš ministar“, rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić, koji je inače u upravi FK Partizan, osudio je nasilje na sprotskim priredbama.

Ružić je rekao da država protiv huligana mora da se bori sistemski.

"Ali ono što je takođe važeno - ne može se rešenje ovog problema staviti na pleća sportskih društva i MUP-a isključivo, jer bi to onda bio pogrešan pristup. Važno je da svi organi, pravosudni, društvo, Vlada... budu uključena kako bi se na jedan adekvatan način izborili sa ovim", rekao je on.

Poslanici Demokratske stranke Srbije sumnjaju u valjanu primenu novog zakona, navodeći da se ni postojeći ne primenjuje kako treba.

Predstavnici LDP-a su istakli da se slažu sa svakim vidom borbe protiv nasilja i najavili da će, iako smatraju da predloženi zakoni neće postići rezultat koji se od njih očekuje, podržati te izmene.

Šta donose izmene zakona

Izmenama zakona, kako je navela ministarka pravde, stvara se pravni osnov za uređenje redarske službe koja je zadužena za fizičko obezbeđenje i održavanje reda na sportskoj priredbi i proširuju se ovlašćenja redara u cilju njihove zaštite.

"Predložena rešenja predstavljaju polaznu osnovu za sistematsku borbu države, njenih organa i sportskih organizacija protiv nasilja na sportskim priredbama", rekla je Malovićeva.

Kako je navela Malovićeva, kao nasilničko ponašanje tretiraće se svaki takav akt koji se dogodi dva sata pre početka i dva sata nakon završetka sportske priredbe, odnosno četiri sata pre i posle utakmice povećanog rizika.

Uvodi se obaveza organizatora da osnuje redarsku službu. Redar može da upotrebi fizičku snagu radi izvršenja svojih zadataka, o čemu sačinjava izveštaj, koji se prosleđuje policiji.

Ministarka je navela da se propisuje obaveze da ulaznice budu numerisane kako bi se organizator sprečio da u prodaju pusti veći broj ulaznica od kapaciteta objekta, ograničava se i broj ulaznica koje jedna osoba može da kupi i zabranjuje njihova preprodaja.

"Ulaznice za sportske događaje povećanog rizika mogu se prodavati samo onima koji imaju identifikacijski dokument, a na dan utakmice povećanog rizika samo u sportskom objektu gde se održava priredba ili u njegovoj blizini", rekla je Malovićeva.

Obaveza je organizatora sportskog dešavanja sa povećanim rizikom da obezbedi prostor za rad dežurnog sudije i javnog tužioca, a posebnu novinu predstavlja odgovornost za prekšaj organizatora ako redarska služba ne radi svoj posao i za prekršaje u vezi sa prodajom ulaznica, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, izmenama zakona o prekršaju znatno su povećane novčane kazne koje iznose od milion do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno od 50 000 do 150 000 dinara za fizička i odgovorno lica.

Za fizička lica propisana je i zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama.

Prema njenim rečima, dopunom Krivičnog zakonika za nasilničko ponašanje propisana je mera zabrane prisustva na određenim priredbama koja se izriče radi zaštite opšte bezbednosti.

Onaj kome je propisana ta mera dužan je da se pre početka održavanja određene sportske priredbe javi u policijsku stanicu i u njoj boravi dok traje priredba, navela je ministarka i dodala da ta mera traje od jedne do pet godina.

Malovićeva je navela da su izmene Zakona o prekršajima predložene da bi se pooštrile sankcije za prekršaje, zbog efikasnijeg vođenja prekršajnog postupka i neophodnosti da se taj zakon uskladi sa izmenama Zakona o sprečavajnju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i Zakona o bezbednosti u saoobraćaju.

Primena zakona o prekršajima počinje od 1. januara 2010. kada počinju da rade i prekršajni sudovi.

Prema rečima ministarke pravde, predviđena je novčana kazna od 5 000 do 150 000 dinara za fizička lica, odnosno od 100 000 do dva miliona dinara za pravna lica, a skraćuju se rokovi za naplatu novčane kazne koji će biti ne duži od tri meseca.

Vrednost jednog dana zatvora je 1 000 dinara.

U prekršajni postupak, kako je rekla Malovićeva, uvodi se nov institut - sporazum o priznanju krivice, a briše se odredba o zahtevu za ispitivanje pravnosnažne presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: