Tadić: Novi modeli su iznenađenje

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je u Kragujevcu da je u Torinu video dva potpuno nova modela automobila koje će "Fijat" proizvoditi u Kragujevcu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:08

Default images

Potpisivanjem aneksa ugovora između “Fijata” i držve Srbije, stvoriće se uslovi za zapošljavanje na destine hiljada ljudi koji će raditi na proizvodnji dva nova “Fijatova” modela, rekao je prilikom obilaska pogona u “Zastavi” predsednik Srbije Boris Tadić. Aneks ugovora potpisaće u sredu potpredsednik “Fijata” Alfredo Altavila i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Iako se očekivalo da će predsednik Srbije Boris Tadić saopšti bar neke detalje u vezi sa modelima automobila koje će “Fijat” proizvoditi u Kragujevcu, javnost je za te informacije ostala uskraćena.

Međutim predsednik je naglasio da će novi modeli biti “tržišno iznenađenje”.

"Imajući u vidu nove modele koji su predviđeni i koje sam juče video u ’Fijatu’ mislim da će to biti jedan izuzetan tehnološki iskorak veoma važan za ukupnu ekonomiju i industriju naše zemlje", rekao je Tadić dodavši da su novi modeli koji će se proizvoditi u Kragujevcu izuzetno dobro dizajnirani i fantastično urađeni.

Početna proizvodnja će iznositi oko 200 hiljada automobile godišnje, a prva tranša ove investicije u vidu osnovačkog kapitala stići će u Srbiju do kraja godine.

"U narednih nekoliko dana ’Fijat’ i Srbija zatvaraju aneks sporazuma koji treba da obezbedi prvu suštinsku investiciju od 100 miliona evra do kraja ove godine", najavio je Tadić i dodao da će nakon toga u periodičnim tranšama stizati nove investicije do potpunog plana koji je predvišen strateškim ugovorom o zajedničkom ulaganju koji je potpisan jesenas.

Tadić kaže da je zadovoljan načinom na koji je ministar Dinkić u prethodnom periodu vodio pregovore sa “Fijatom“ i dodao da je zadovoljan jučerašnjim pregovorima koje je imao sa, kako je rekao, prijateljem, Markioneom.

Ulaganje “Fijata” u automobilsku industriju predstavljaće okosnicu ne samo za “Zastavu” u Kragujevcu, već za kompletnu srpsku industriju, a biće otvoreno na desetine hiljada novih radnih mesta, tvrdi ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"To znači i da za Srbiju prolazi ekonomske kriza, a i ja sam potpun ubeđen u to, kao što je rekao i predsednik Tadić, ova fabrika biće najveći izvoznik u Srbiji. Kada se dostigne puni kapacitet 200 000 automobila godišnje, to znači i vrednost izvoza od dve milijarde evra godišnje", rekao je Dinkić

Dobre vesti koje su u Kragujevac doneli predsednik Tadić i ministar Dinkić uspele su da ugreju Kragujevčane, koji sada ne kriju optimizam.

Ministar Dinkić je najavio da će u narednih šest meseci biti pripremljeni svi tehnički uslovi da u slobodnoj zoni Korman polje počne izgradnja 15-ak fabrika “Fijatovih” kooperanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: