Raste interesovanje za putovanja

Posle ukidanja viza, interesovanje za evropske destinacije je veće nego ranije, ali je ipak, zbog ekonomske krize, manje nego prošle godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

16:38

Default images

Otvaranje granica ka većini zemalja Evropske unije uslovilo je veću ponudu u turističkim agencijama. Interesovanje građana za novogodišnje aranžmane u nekim od evropskih gradova je veće nego ranije, kažu u agencijama, ali je ipak manje putnika nego prethodne godine, zbog ekonomske krize.

Iako je počeo školski raspust, u turističkim agencijama za sada nema gužvi. Jedan od bračnih parova koje je ekipa B92 zatekla kako planiraju putovanje kaže da im je od ukidanja viza lakše da putuju.

"Olakšala je, pošto često putujemo, a što se tiče novca uvek možemo da izdvojimo i za putovanja", kažu oni.

Aleksandar Vučković iz turističke agencije "Argus turs" kaže da najveće interesovanje vlada za povoljnije vikend aranžmane u evropskim gradovima.

"Za novogodišnje programe koji su eto prvi aktuelni ima većeg interesovanja. Naravno to su uglavnom, s obzirom na to da ljudi imaju ograničen broj slobodnih dana, aranžmani za gradove Evrope u trajanju od tri, četiri, pet dana”, kaže on

“Tako da bih izdvojio Budimpeštu, Beč, kao nova destinacija, Venecija, Prag već standardno, pa boga mi, čak i Pariz", navodi Vučković.

Cene su od 69 evra za doček u Beču bez spavanja pa naviše.

Marijana Jerinić-Martinović iz turističke agencije "Filip travel" kaže da euforije nema, ali da je interesovanje za putovanja ipak veliko.

"Nije onakva euforija koja je bila u našim susednim zemljama, tu mislim pre svega na Bugare i Rumune kada su doneti propisi o viznoj liberalizaciji, ali svakako da ima povećanog broja putnika, već su nam bili puni autobusi što se decembarskih polazaka tiče, i vlada veliko interesovanje za januarske polaske", kaže ona.

Ipak, veliki broj građana neće iskoristiti mogućnost da putuje bez viza već za Novu godinu, ali kažu da će im vizna liberalizacija olakšati planiranje odmora ubuduće:

"Ja ne, ali mislim da će deca više putovati, jer prosto su željni da vide Evropu, da za male pare osete čari velegrada."

"Ne, ne, hladno je jako, bolje na leto neki odmor."

"Ne sad trenutno ove godine, ali sledeće verovatno da, pošto nisam bio finansijski spreman i očekivao da će ovo ovako brzo da se desi."

Uprkos činjenici da ekonomska situacija nije na nivou one od prošle godine, interesovanje je, pored novogodišnjih aranžmana, veće i za aranžmane u evropskim ski centrima, najviše za Bugarsku, Austriju i Italiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: