Preispitivanje odnosa zbog budžeta?

U Skupštini Srbije izglasan je budžet bez podrške Saveza Vojvođanskih Mađara. Najavljeno preispitivanje odnosa u vladajućoj koaliciji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

11:42

Default images

Da li je Savez Vojvošanskih Mađara i dalje deo vladajuće kolalicije glavno je pitanje nakon današnjeg glasanja o budžetu. Skupština Srbije usvojila je budžet za 2010., bez podrške vojvođanskih Mađara. Vladajućoj većini pomogla su dva samostalna poslanika, Vladan Batić i Jovan Damjanović, i jedini predstavnik Albanaca Riza Halimi.

U Demokratskoj stranci navode da će posle današnjeg glasanja preispitati odnose u vladajućoj koaliciji.

Vladajuća većina i ove godine je budžet provukla kroz iglene uši. Većina za podršku budžetu, a sami tim i Vladi bila je neizvesna do poslednjeg trenutka. Od nepohodnih 126 poslanika za budžet je glasalo njih 127.

Budući da je svaki glas bio važan, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma morao je tako da prekine posetu Beču, a nakon sto je doprineo borbi za opstanak Vlade, vraća se u Austriju gde predvodi delegaciju poljprivrednika.

“Danas idemo Pera i ja redovnom linijom popodne za Beč ponovo. Vratio sam se jutros. Gospodin Petar Petrović i ja ćemo večeras biti domaćini u jednoj srpskoj kafani u Beču”, najavljuje Marković.

Uzbunu u redovima vlašuće većine, napravili su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara koji su najavili da neće podržati budžet jer su nezadovoljni izdvajanjem za Vojvodinu.

Iako su im, pre svega iz Demokratske stranke, stizali signali da neglasanje za budžet znači da će morati da se preispita njihova uloga u vladajućoj većini, SVM je ostao pri stavu da ne glasa za predloženi budžet.

“Ja ne očekujem da će se bilo šta promeniti bez obzira što slušamo ružne reči od strane pojedinih funkcionera DS-a”, kaže Pastor.

“Svi znaju da smo mi jedna dosledna stranka koja zastupa interese Vojvođana i ni pod kojim slučajem nismo spremni da glasamo za protivustavan budžet. Naravno, mi smo partner i DS-u i svim drugim u vladajućoj koaliciji i na nas mogu računati, ali niko ne može računati na nas da glasamo protiv interesa naših glasača”, objašnjava on.

Odluka SVM-a da ne glasa za budžet, prema rečima šefice poslanika Za evropsku Srbiju Nade Kolundžije, navela je DS da razmisli o odnosima u vladajućoj većini.

Ona je napomenula da su budžet za 2010. godinu podržali ”svi oni koji razumeju opravdanost njegovog usvajanja i oni koji podržavaju vladu".

”Oni koji nisu podržali budžet moraju da našu odgovor za to. Istovremeno, to znači da će se unutar koalicije voditi razgovori povodom tog pitanja. To otvara jednu temu o kojoj treba ozbiljno raspravljati", istakla je Kolundžija.

Stav SVM-a nije naišao ni na podršku Lige Socijaldemorata Vojvodine Nenada Čanka, stranke koja je često bila saveznik SVM-a u borbi za prava pokrajine.

" Svugde u političkoj teoriji i praksi se vidi da li neko podržava Vladu ili ne po tome da li glasa za budžet ili ne. SVM ne podržava Vladu (Mirka) Cvetkovića i nikakva glasanja to ne mogu da promene jer je to poruka onoga što smo videli danas", ukazao je Čanak.

"Kakve će to konsekvence imati ja ne znam, ali ćemo o tome morati razgovarati. Sigurno da se mnoge stvari sada moraju preispitati", dodao je on.

Kako će u praksi izgledati preispitavanje odnosa SVM-a i ostaka vladajuće većine za sada nije poznato.

SVM je u koliaciji sa strankama koje čine Vladu na pokrajnskom nivou, kao i u nekoliko vojvođanskih opština.

Posla usvajanja budžeta za 2010. godinu, poslanici Skupštine Srbije usvojili su i pet pratećih budžetskih zakona.

Reč je o zakonima o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, o izmenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, kao i o izmeni Zakona o osiguranju.

Skupština je potvrdila je i međunarodnih finansijskih sporazuma čija je ukupna vrednost 874,9 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: