Veca smrtnost u gradovima Srbije

Izvor: B92

Subota, 15.01.2000.

17:43

Default images
Broj umrlih samo u gradu Smederevu od pocetka godine, premasuje broj rodjenih u citavoj opstini. Broj umrlih u prvoj polovini ovog meseca nadmasio je i broj novorodjenih u istom periodu. Do 14. januara ove godine u Smederevu je umrlo 67 osoba a 58 rodjeno. U Zdravstvenom centru Jagodina za 13 dana ove godine umrlo je 41 lice, 15 vise nego u istom periodu 1999. i 23 vise nego 1998. godne, saopstila je Maticna sluzba Skupstine opstine Jagodina. Najvise umrlih je izmedju 45 i 95 godina starosti a povecanje smrtnosti se povezuje sa epidemijom gripa, od koga je u Pomoravskom okrugu obolelo oko 50.000 ljudi. Broj umrlih je ove godine povecan i u drugim opstinama Pomoravskog okruga. "Broj sahrana u Beogradu se povecao posle Nove godine, sto je neuobicajeno za ovaj period”, izjavio je za "Glas javnosti" pomocnik direktora Javno komunalnog preduzeca “Pogrebne usluge”, Bogdan Sarengaca. Prema njegovim recima, broj pogreba, u odnosu na isti period prosle godine, povecan je za 60 odsto, tako da je prethodnih dana bilo oko 70 sahrana. Zbog izuzetno velike smrtnosti, poslednjih dana, na sahrane na novosadskom groblju se ceka i do tri dana. Prema podacima JKP “Lisje”, broj umrlih je za trecinu veci od uobicajenog za januar, a za oko 60 odsto vise od prosecnog broja sahrana u ostalim mesecima. U gradu se povecana smrtnost povezuje sa epidemijom gripa, ali za sada nema zvanicnih potvrda. Doktor Milena Jaukovic za B2-92 kaze da je povecanje smrtnosti u Srbiji sigurno povezano sa epidemijom gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: