Bramerc kritikovao Hrvatsku

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zabrinut je što Hrvatska još nije u Hag dostavila tražene vojne dokumente iz operacije Oluja.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

20:01

Default images

"Centralno pitanje koje izaziva zabrinutost i dalje ostaje naš zahtev, koji nije rešen, da se pronađu i učine dostupnim ključni vojni dokumenti u vezi sa operacijom Oluja 1995", rekao je Bramerc podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti u Njujorku.

Haško tužilaštvo od Hrvatske traži, između ostalog, artiljerijske dnevnike i planove za dejstva po Kninu i drugim gradovima u Kninskoj krajini tokom Oluje, 4. i 5. avgusta 1995.

General Ante Gotovina, zajedno sa generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačom, optužen je za progon srpskog stanovništva i druge zločine nad civlima tokom i posle Oluje, uključujući i prekomerno i neselektivno granatiranje Knina i drugih gradova.

Napominjući da hrvatske vlasti od poslednjeg njegovog izveštaja u junu nisu napravile pomak u istrazi o nestanku tih dokumenata, Bramerc je pozdravio odluku premijerke Jadranke Kosor da u oktobru formira radnu grupu čiji je cilj da dokumente pronađe.

"Izveštaj te radne grupe koji sam dobio ove nedelje je od pomoći za otkrivanje nedostataka administrativne istrage i za određivanje istražnih koraka koje valja preduzeti", naznačio je Bramerc.

Prema tekstu govora objavljenom u Hagu, glavni tužilač je upozorio da se dalja sveobuhvatna i verodostojna istraga "mora hitno preduzeti", kako bi se nestali dokumenti pronašli.

Rasprava o istrazi koju Hrvatska sprovodi o nestalim dokumentima zakazana je pred Haškim tribunalom za 16. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: