Švajcarcima sada smetaju i groblja?

Lider Hrišćansko-demokratske narodne partije Švajcarske, Kristof Darbelej, založio se za uvođenje zabrane postojanja zasebnih jevrejskih i muslimanskih groblja.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

19:59

Default images

Darbelej je ovu ideju izneo u televizijskom intervjuu u utorak, dva dana pošto su švajcarski birači na referendumu podržali inicijativu za zabranu izgradnje novih minareta, koja je potekla od ultrakonzervativne Švajcarske narodne partije i drugih desničarskih organizacija.

Kritičari kažu da Darbelej, lider partije centra, koja je član koalicione vlade, pokreće "krstaški rat" da privuče birače, predlažući slične ksenofobične mere, navela je Jevrejska telegrafska agencija (JTA).

Darbelej je rekao da postojeća jevrejska i muslimanska groblja ne bi bila obuhvaćena zabranom, ali da u budućnosti ne bi trebalo da budu odvojena.

Prema pisanju švajcarskog onlajn dnevnika "Tagesancajger", Darbelej takođe želi da zabrani nošenje burki, tradicionalne muslimanske ženske odeće koja pokriva celo telo.

Odluka švajcarskih birača na referendumu izazvala je oštra reagovanja u Evropi, a posmatrači ocenjuju da zahtev za zabranu postojanja odvojenih grobalja predstavlja dalju eskalaciju.

Švajcarci su se u nedelju na referendumu izjasnili za zabranu izgradnje novih minareta sa 57,5 odsto glasova.

Od ukupno 26 kantona konfederacije, 22 su glasala za zabranu izgradnje minareta.

U Švajcarskoj živi između 350.000 i 400.000 muslimana koji čine oko pet odsto od ukupno 7,5 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: