Gibs: Vreme za Iran ističe

Portparol Bele kuće Robert Gibs izjavio je da vreme ističe za Iran kad je u pitanju izbegavanje sankcija zbog spornog nuklearnog programa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.12.2009.

19:57

Default images

Gibs podseća da je kraj godine i dalje krajnji rok u kome bi Teheran trebalo da odgovori na međunarodne zahteve. "Vreme ističe. Rok je kraj godine", rekao je Gibs na konferenciji za novinare.

Gibs je rekao da je "prilično očigledno" da se Iran udaljava od dogovora sa zapadnim silama da deo niskoobogaćenog uranijuma pošalje u druge zemlje na obradu, posle čega bi bio vraćen Teheranu u obliku goriva, preneo je Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je u petak rezoluciju kojom se oštro osuđuje Iran zbog izgradnje u tajnosti drugog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u blizini svetog mesta Kom i u kojoj se zahteva prekid izgradnje.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad odbacio je juče kao "nelegalnu" rezoluciju IAEA i saopštio da će njegova zemlja proizvoditi uranijum obogaćen 20 odsto za svoje nuklearne reaktore.

Teheran je u nedelju, kao odgovor na ovu rezoluciju, saopštio i plan o izgradnji još 10 postrojenja za obogaćivanje uranijuma, uz podršku Rusije i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: