Čestitke na ukidanju viza

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer i ambasador predsedavajuće EU Švedske Krister Bringeus čestitali su građanima Srbije ukidanje viza za EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

14:36

Default images

"Vizna liberalizacija nije poklonjena. Ona je rezultat napornog rada Vlade Srbije i predsednika lično", rekao je Bringeus na konferenciji za novinare. On je posebno zahvalio ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Snežani Malović i Ivici Dačiću, rekavši da su u rekordno kratkom vremenu uradili sav potreban posao i izdali 1,4 miliona biometrijskih pasoša.

Krister Bringeus je kazao da će današnja odluka Saveta ministara EU dodatno približiti Srbiju EU i pomoći u uspostavljanju mostova, razvoju turizma, posebno ukazujući na značaj te odluke za mlade.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je kazao da je oduševljen što može da čestita i Švedskoj kao predsedavajućoj EU što je uspela da za kratko vreme učini mogućim ukidanje viza.

On je naveo da je EU održala svoje obećanje i da je po ostvarivanju određenih uslova usledila vizna liberalizacija.

Savet ministara Evropske unije usvojio je danas u Briselu odluku kojom se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra ukidaju vize za putovanja u zemlje šengenskog prostora EU. Povodom današnje potvrde ukidanja viza, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin saopštio je da pozdravlja današnju dugo očekivanu odluku Saveta Evropske unije, koja je tako potvrdila odluku Evropskog parlamenta o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore.

"Radi se o uzornom primeru sistematskog rada institucija EU u traženju konsenzusa, koji dokazuje da se zajedničkim naporima, sa državama nečlanicama EU, može postići napredak", sopštio je Kacin, navodeći da je na to zajedničko dostignuće jako ponosan, kao i da se u ovom slučaju radi i o primeru koje države kandidati za EU moraju da razumeju i da ga što pre nauče.

"U prevremenom ukidanju viza ističem doprinos Slovenije, koja je pokazala punu solidarnost sa državama zapadnog Balkana. Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal je i konkretnim predlogom da se vize ukinu još pre praznika, tj. 19. decembra, pokazala da je u Sloveniji podrška i puno razumevanje da se ubrzano nastavi proces i što pre omogući puna liberalizacija putovanja i za državljane svih ostalih država regiona", saopštio je danas Jelko Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: