EU ukinula vize za građane Srbije

Evropska unija ukinula je danas vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije i ta odluka stupa na snagu 19. decembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

00:31

Default images

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU usvojili su dopunu Regulative 539/2001 kojom se državljani tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak" što znači da će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" za zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske. Odluka se odnosi na građane Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije - one koji imaju biometrijske pasoše.

Oni će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemljama EU najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro i evropski komesar za proširenje Oli Ren rekli su danas u Briselu da ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije predstavlja korak ka daljoj integraciji tih zemalja u Evropsku uniju.

"Ovo je veliki dan za sve građane Srbije, to je veliki dan za sve koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Boris Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu i kazao da se nada da će vize biti ukinute i za građane u BiH i Albanije, kao i Kosova.

Tadić je čestitao građanima Srbije na "oslobođenju od poslednjih sankcija koje su predstavljale vize". Žak Baro je rekao da je današnja odluka Saveta ministara EU o ukidanju viza "odlična vest" i čestitao Tadiću zato što je Srbija uložila potrebne napore da ispuni uslove za ukidanje viza.

"Ovo je veliki dan. Jako smo srećni što možemo da srpskoj omladini ponudimo priliku da za Božić dođe u Evropu bez viza", rekao je Baro.

Na pitanje da li je to dokaz da zemlje zapadnog Balkana mogu dalje napredovati na putu integracija u EU, Baro je rekao da je "ukidanje viza znak ohrabrenja".

"Ali, naravno treba nastaviti napore za ispunjavanje uslova u oblasti pravosuđa, poštovanja evropskih vrednosti, ljudskih prava", kazao je Baro.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je takođe naveo da je ovo veliki dan za građane tri zemlje i dodao da će "slična dešavanja uslediti i za ostale zemlje zapadnog Balkana kada ispune uslove".

"Ovo je veliki korak u smislu evropskih integracija, dalje otvara put evropeizaciji građanskog društva u tim zemaljma, što je inače krajnji cilj i glavni preduslov za napredak u evropskim integracijama", rekao je Ren.

Tadić je rekao da je veoma srećan zbog građana u Srbiji, ali i zbog građana Crne Gore i Makedonije.

"Nadam se da će običan svet u Albaniji i BiH takođe dobiti bezvizni režim. Ovo je prvi korak do pune integracije zemalja regiona u EU", rekao je Tadić.

"Potvrđujem da ćemo nastaviti napore. Mi ćemo početi pregovore o integraciji što je moguće pre", rekao je Tadić.

On je kazao da Srbija podržava rešenje da svi ljudi koji žive na Kosovu dobiju bezvizni režim.

"Mi imamo odgovornost za sve narode koji žive u našem regionu. Shvatamo da su svi građani Kosova građani Srbije", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je takođe podsetio na veliki posao koji su izneli ministri i zvaničnici Srbije, Snežana Malović, Ivica Dačić, Milica Delević, Božidar Đelić i Vuk Jeremić.
Saopštavanje odluke o ukidanju viza: Tobijas Bilstrom i Žak Baro (Tanjug)
Švedski ministar za migracije i politiku azila Tobijas Bilstrom izjavio je da je odluka o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije za putovanja u zemlje EU od velike je važnosti za dalji razvoj odnosa između ovih država i Unije.

"Građani ovih država koji žele da proslave Božić s prijateljima i rođacima u zemljama šengenskog prostora sada mogu to da učine bez viza", poručio je švedski ministar, čija zemlja predsedava EU, navodeći da su ovom odlukom ojačale veze između ove tri države i Unije.

"Iščekujem dan kada ćemo moći istu odluku da donesemo i za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu", kazao je Bilstrom.

Štiglmajerova: Zemlje su zaslužile ovu odluku

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer kaže da su Srbija, Crna Gora i Makedonija zaslužile ukidanje viza jer su u veoma kratkom roku ispunile skoro 50 reformi.

"Niko nije očekivao da će države biti sposobne da sprovedu sve ove reforme u roku od godinu i po dana, ali one su to uradile i sada će biti nagrađene. Najvažnije je da je ovaj proces pokazao da kada postoje jasni uslovi i jasan cilj i nagrada, u ovom slučaju veoma sočna šargarepa, sistem uslovljavanja od strane EU sasvim dobro funkcioniše”, ocenjuje Štiglmajerova.

“Takođe je važno da će građani ove tri zemlje sada imati mnogo pozitivniji stav prema EU, sada imaju osećaj da su željeni i verujem da će to olakšati vladama tih zemalja da sprovedu i neke manje popularne reforme", očekuje ona.

Aleksandra Štiglmajer, međutim, upozorava da ocenjivanje još nije završeno.

"Verujem da će EU veoma pažljivo posmatrati kako se vizna liberalizacija primenjuje u praksi. Zato je važno da građani ove tri zemlje ostave dobar utisak na EU i građane Unije, a za vlade je važno da nastave sa ispunjavanjem mape puta”, poručuje ona.

“U suprotnom EU će reći ovo je greška i to bi imalo loše posledice, posebno kada je reč o budućnosti daljeg širenja Unije i odnosima sa ovim zemljama", upozorava Štiglmajerova. Ovde možete da pogledate šta građani misle o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

331 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: