Van Rompej predsednik EU

Jednoglasnom odlukom lidera EU belgijski premijer Herman van Rompej izabran za prvog predsednika Unije, a Britanka Ketrin Ešton postala šefica diplomatije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

20:14

Default images

Izbor na dve ključne funkcije omogućen je pošto su sve članice Unije podržale Lisabonski sporazum koji će stupiti na snagu prvog decembra i biće osnova za novu organizaciju unutar Evropske unije. Belgijanac Van Rompej izabran je na predlog Švedske koja predsedava Evropskoj uniji, a podržali su ga i Nemci i Francuzi.

Izbor predsednika i šefa diplomatije EU bio je kao slaganje "Rubikove kocke", objasnio je Žoze Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije.

"Pre nekoliko dana sam na pres konferenciji u Briselu dobio 'Rubikovu kocku' jer je pronalaženje rešenja, uz učesće svih zemalja članica, bilo kao slaganje kocke", rekao je Baroso.

U trci za istorijsku funkciju, prvog predsednika Unije, Rompe je pobedio bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i predsednika holandske vlade Jana Petera Balkenendea.

U prvom obraćanju javnost Van Rompej pomenuo da se zalaže za nastavak proširenja Evropske unije kojoj treba da pristupe, kako je rekao, sve zemlje koje ispune uslove za to.

"Evropa mora biti u interesu svake zemlje članice. Taj princip nalaže dva pristupa. Imaću u vidu najpre interese i posebnosti svakog ponaosob. Iako je jedinstvo naša snaga, naša posebnost je naše bogatstvo. Svaka zemlja ima svoju istoriju, svoj način rada... svi idemo ka istom cilju, ali nosimo različit prtljag. Negirati to, bilo bi kontraproduktivno", rekao je Rompej.

Izbor baronice Ketrin Ešton, političarke iz redova britanskih laburista, osim njenog partijskog kolege Gordona Brauna podržali su i lideri Španije, Grčke, Slovačke, Slovenije, Portugala i Austrije.

"Drago mi je što je odlučeno da je i žena sposobna da preuzme bilo koju ulogu u EU kao i muškarac. Što se iskustva tiče, bila sam ministar pravde i širom Evrope radila na raznim slučajevima. Bila sam uključena u sklapanje najboljeg trgovinskog ugovora sa Južnom Korejom u 20. veku, u rešavanje jednog od najdužih trgovinskih sporova sa Amerikom...Da li sam orao koji hoda? Ne, nisam. Da li želim da o svemu sama odlučujem? Ne, ne želim. Posmatrajte šta radim i mislim da ćete biti zadovoljni", rekla je Eštonova.

U prvim komentarima na izbor Van Rompeja i Ketrin Ešton navodi se da je njihovo imenovanje rezultat kompromisa koji su postigli lideri, tokom radne večere, u Briselu.

Pre glasanja, navodno je napravljen dogovor da se jedna funkcija poveri predstavniku velike članice Unije, a drugu da zauzme neko iz manje zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: