Uručene nagrade za toleranciju

Povodom Međunarodnog dana tolerancije na svečanosti u Bačkoj Topoli uručene su godišnje nagrade za toleranciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2009.

19:04

Default images

Nagrade su dobili bivša predsednica Parlamenta Mađarske Katalin Sili, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i lokalna samouprava Bačke Topole. Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić je u govoru pozdravio skup i poručio da treba negovati toleranciju jer je različitost prednost, a ne mana.

Pajtić je po primanju nagrade rekao da se Vojvodina izdvaja kao veliki multietnički i multikonfesionalni region.

Rekao je da mu je zadovoljstvo da bude predsednik pokrajinske vlade koja ima projekte kakav je "Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini", koja osniva savete i zavode nacionalnih zajednica.

"Mislim da je upravo to najveća sreća jedne države i njenih čelnika, kada na jednom geografskom prostoru živi toliko različitih naroda, nacija, konfesija koje se poštuju i uvažavaju u duhu tolerancije", istakao je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je ukazao na to da se "abeceda tolerancije uči od malih nogu".

"Moramo da naučimo mlade i da podsećamo sebe da su sloboda, poštovanje, humanizam i solidarnost drugo lice tolerancije. Naš zajednički zadatak je da osnažimo mlade ljude da, kao građani Evrope i sveta, nauče da poštuju vrednosti različitih kultura, da se suprotstavljaju svim vidovima diskriminacije, ali i da razumeju važnost nenasilnog rešavanja konflikata", poručio je Egereši.

Rukovodilac istraživačkog projekta "Evaluacija međuetničkih odnosa kod mladih u Vojvodini" Radoš Radivojević predstavio je rezultate istraživanja koji ukazuju na vrlo visok stepen tolerancije među mladima i upućenost svake etničke zajednice na drugu.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Imre Varga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: