Netanijahu: Izrael je za mir

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će Izrael odgovoriti na jednostrane palestinske korake, a posebno eventualno proglašenje države.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.11.2009.

21:45

Default images

U govoru u Jerusalimu, Netanijahu je rekao da Izrael želi pregovore u cilju da se postigne potpun mirovni sporazum, naglasivši da nema alternative pregovorima. "Želim da naglasim da smo voljni da preduzmemo korake koji će pomoći napredovanju mirovnog procesa ali on mora da počne, nema razloga da se gubi vreme", rekao je izraelski premijer.

"Nema zamene za pregovore između Izraela i palestinske uprave i svaki unaliteralan put će samo zakomplikovati okvir sporazuma između nas i samo će doneti unilateralne korake sa izraelske strane", rekao je Netanijahu.

On je naglasio da je put za mir na Bliskom istoku za pregovoračkim stolom i da nije zainteresovan za pregovore radi pregovora.

Izraelski premijer je ocenio da pregovori moraju odmah početi u dobroj veri i da se ne sme gubiti vreme. On je, međutim, priznao da pregovori neće biti laki i moraće da pokriju osetljiva pitanja.

Lideri i jedne i druge strane moraju biti hrabri, ocenio je Netanijahu i obelodanio koja su tri glavna izazov za postizanje mira. On je rekao da se pre svega Iranu ne sme dozvoliti da razvije nuklerno oružje.

Potom Izrael mora naći načina da se bori za pretnjom raketa ekstremista iz pojasa Gaze, a treće mora se prihvatiti pravo jevrejske države na samoodbranu.

"Ako Izrael i Palestinci samo počnu pregovore "mogu da iznenade svet", poručio je Netanijahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: