Ruska crkva: Veliki gubitak

Smrt patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla predstavlja veliki gubitak za pravoslavlje, saopšteno je iz Ruske pravoslavne crkve.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 15.11.2009.

14:56

Default images

Zamenik šefa Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za međunarodnu saradnju, protojerej Nikolaj Balašov, izjavio je da je patrijarh Pavle bio "simbol jedinstva srpskog naroda" i veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Pavle bio je "istinski pravednik našeg vremena", istakao je protojerej Balašov.

"Ceo srpski narod ga je za vreme života poštovao kao da je svetac", rekao je predstavnik Moskovske patrijašije RPC za RIA Novosti.

Čak i poslednjih godina, dodao je, kada se lečio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, patrijarh Pavle bio je simbol duhovnog jedinstva srpskog naroda".

"Njegova smrt je veliki gubitak za svetsko pravoslavlje", istakao je Balašov.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle preminuo je danas u snu, u 10:45 časova, u Vojnomedicinskoj akademiji.

Saučešća iz Bugarske crkve

Mitropolit Varne Kiril Kovačev izjavio je za sofijske crkvene medije da je patrijarh Pavle bio veoma duhovan čovek, koji se podvrgavao postu i molitvi i svakodnevno služio liturgiju, ističući da je retko da crkveni poglavari tako žive, zbog čega se moli za njegovu dušu.

Kako je prenela je Verska informativna agencija, bugarska crkva će u ponedeljak odlučiti ko će biti njen predstavnik na sahrani patrijarha Pavla.

Patrijarh Maksim, kome je 95. godina, nije u stanju da putuje. U Sofiji se smatra da će ga predstavljati mitropolit Kiril.

Tugu zbog smrti patrijarha Pavla preko crkvenih internet stranica izrazili su brojni klirici i vernici.

Umro je "veliki molitvenik, istinski otac, duhovni vođa naroda, primer pravoslavnim prvojerarsima i jerarsima, primer svetosti", stoji u porukama.

Sveštenik Dobromir Dimitrov pominje da su patrijarha Pavla i deca znala po rečima "Budimo ljudi".

Sveštenik Petar Madžarov patrijarha Pavla smatra "anđelom na zemlji i čovekom nebesa", koji je živeo kao apostol.

Gospod neka mu daruje venac pravde, neka ne zaboravi ni nas u molitvama svojim pred prestolom Božjim.

Arhimandrit, docent Pavel Stefanov, izjavio je da je teško danas nekoga označiti "svetim" ili "pravednim", ali, za patrijarha Pavla se može reći da je bio istinski monah, blistav primer patrijarškog služenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: