300.000 dece živi u siromaštvu

U Srbiji skoro 300.000 dece živi u siromaštvu, a kriza to dodatno produbljuje. Ishrana je nekvalitetna, bez dovoljno mesa, mleka, voća, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 15.11.2009.

13:45

Default images

U siromašnijim porodicama deca nemaju bicikle, kompjutere, nose polovnu odeću i obuću, grožđe jedu samo kada im neko donese. Voće se ne kupuje, a ni čokolade ni meso. Kupaju se sapunom za veš, pišu "Novosti".

Ovo su samo neka od zapažanja zabeleženih u poslednjem istraživanju Ministarstva rada i socijalne politike o siromašnim porodicama širom Srbije u kojima odrasta skoro 300.000 dece.

Polovina ove "armije" mališana živi na samom rubu egzistencije, a druga ispod granice siromaštva.

U ovim se domaćinstvima, prema ocenama samih ispitanika, štedi čak i "na vazduhu" pa su tako i prohtevi najmlađih svedeni na minimum.

Na pitanje "Šta uskraćujete svojoj deci usled nedostatka novca?" u Aleksincu, Apatinu, Batočini, Dimitrovgradu, Malom Zvorniku, Sjenici... čuli su se mahom isti odgovori.

“Roditelji su ponekad kratko izgovarali ‘Sve! Od ishrane do garderobe’, a ponekad su bolno nabrajali. I uvek su to činili uz snažne emocije”, prepričava rezultate istraživanja Ljubomir Pejaković, posebni savetnik ministra rada i socijalne politike.

Svi roditelji tvrde da, upkros svemu, uvek nastoje da za svoje najmlađe izdvajaju najbolje. Nažalost, ishrana dece u najsiromašnijim domaćinstvima je nekvalitetna, bez dovoljno mleka, mesa, povrća i voća, bez slatkiša, sokova, sladoleda...

Ponešto se kupuje jednom mesečno, na primer kada dobiju materijalno obezbeđenje i pomoć. Tada se "počaste" ćevapima i sokom.

Među ispitanicima je bilo i onih koji su "priznavali" da često nemaju ni za hranu.

“Tada jedu hleb i čaj”, piše u istraživanju čiji su rezultati nedavno predstavljeni na međunarodnoj konferenciji "Deca i siromaštvo" održanoj u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: