Završeni lokalni izbori na Kosovu

Završeno glasanje na lokalnim izborima na Kosovu. U srpskim sredinama najveći odziv u opštinama na centralnom Kosovu. Glasanje proteklo bez incidenata.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2009.

00:48

Default images

Biračka mesta na Kosovu zatvorena su u 19 časova. Građani Kosova glasali su na oko 2 250 biračkih mesta. Na lokalnim izborima na Kosovu je glasalo oko 709.362 ili nešto više od 45 odsto od 1,5 miliona birača, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini. Izbore su u potpunosti organizovale vlasti u Prištini.

Prema podacima policije Kosova, izbori su održani u mirnoj atmosferi, bez većih problema.

Najveća izlaznost zabeležena je u opštini Srbica 66 odsto. U Mamuši je glasalo 65 odsto a Đeneral Jankoviću 57 odsto birača.

Najmanje izašlih bilo je u opštinama na severu Kosova u kojima Srbi čine većinu. U Leposaviću je prema podacima CIK glasalo 0,83 odsto upisanih birača, u Zubinom Potoku 6,64, Zvečanu 0,75 odsto.

U Gračanici, novoj opštini na Kosovu, glasalo je 23,62 odsto upisanih birača. U novim opštinama sa srpskom većinom kod Gnjilana, Ranilugu glasalo je 13,89, a u Klokotu 25,39 odsto.

U Novom Brdu je glasalo 25,64 odsto, a u Štrpcu, gde su Srbi većina na izbore izašlo 30,91 odsto birača.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozvao je građane da izađu na izbore u velikom broju.

“Želeo bih da sve zajednice, a naročito srpska, izađu masovno na izbore, kako bi i oni mogli da učestvuju u našim institucijama“, poručio je Sejdiju.

Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je da su današnji izbori istorijski za Kosovo.

“Ovo je važan dan za našu državu, za sve građane nakon proglašavanja nezavisnosti. Kosovo je domovina svih njenih građana. Dokazujemo da su naša zemlja i naši građani zaslužili nezavisnost, demokratiju i evropsku perpsektivu“, kazao je Tači.

Gračanica je jedna od tri nove opštine koje će biti formirane današnjim izborima. Među kandidatima za predsednika opštine Gračanica su Momčilo Trajković i Bojan Stojanović.

U Gračanici na mestima oblepljenim posterima stranačkih kandidata jutros je nalepljen i apel Srbima da za izbore na izlaze.

U potpisu tog apela stoji ime mitropolita Amfilohija Radovića, koji se, kako piše obraća, u ime Sinoda SPC.

Pored Gračanice, Srbi su danas imali mogućnost da biraju nova opštinska rukovodstva za dve nove opštine Kolokot i Ranilug kod Gnjilana.

To su tri nove opštine na Kosovu koje će biti formirane decentralizacijom koja je u toku, prema planu Martija Ahtisarija.

Izbori su organizovani i u Štrpcu i Novom Brdu, sredinama sa srpskom većinom.

Birališta su nadgledali međunarodni posmatrači i diplomate. U ranim jutarnjim satima, birališta je obišao američki ambasador Kristofer Del. Za izbore bile su prijavljene 74 liste, među kojima je 37 partija, 19 građanskih inicijativa, 16 nezavisnih kandidata i dve koalicije. Najviše je lista kosovskih Albanaca - 34, srpskih je 21, sedam bošnjačkih, četiri turske, dve aškalijske, dve crnogorske i po jedna prijava Egipćana, Goranaca i Roma.

Na izborima su građani posebno glasati za predsednike opština, a posebno za odbornike.

Za pobedu na izborima, kandidati za predsednike opština treba da dobiju 50 odsto plus jedan glas od ukupno izašlih birača.

Ukoliko ne bude izabran u prvom, predsednik opštine će biti izabran u drugom krugu, u koji idu dva kandidata sa najviše dobijenih važećih glasova.

Vlada Srbije i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju smatraju da nema uslova da Srbi izađu na ove izbore koje su raspisale privremene institucije na Kosovu.

Bogdanović: Izašao mali broj Srba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da je mali broj Srba izašao na "nelegitimne" lokalne izbore koje su u pokrajini raspisale privremene institucije, a da se ogroman broj Srba pridržavao stava Vlada Srbije da nema uslova da se na tim izborima učestvuje.

"Kada su postali svesni te činjenice, organizatori izbora pribegli su manipulacijama i nelegularnim radnjama kako bi uvećali tobožnji odziv srpskih glasača. Međutim, ni te brojne manipulacije i zloupotrebe sa glasačkim listićima ne pomažu da se promeni činjenica da je odziv Srba mali", naveo je ministar u saopštenju.

On je dodao da je svima jasno da srpska zajednica nije htela da pristane na unapred dodeljenu ulogu, da bude ta koja će "nezakonitim izborima pružiti legitimnost".

"Svi oni koji su učestvovali na izborima moraju da budu svesni činjenice da ne mogu nikako da predstavljaju kosmetske Srbe. To im je svojim neizlaskom na birališta pokazala i uskratila sama srpska zajednica", naveo je Bogdanović.

Fejt: Veliki ulog za Srbe

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt zadovoljan izlaskom Srba na lokalne izbore.

Fejt je, obilazeći izborno mesto u Čaglavici, rekao da mu je drago što su Srbi rešili da ispune svoje demokratsko pravo i glasaju.

"Za srpsku zajednicu, kao što znamo, ulog je veliki. Srbi imaju priliku da obezbede autonomiju u opštinama u kojima žive, onako kako je predviđeno Ahtisarijevim planom", rekao je Fejt.

Kako javlja KIM radio, Fejt je posle obilaska nekoliko biračkih mesta širom Kosova istakao da je odziv birača ohrabrujući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: