Poljaci ne žale za komunizmom

Poljaci najzadovoljniji padom komunizma i demokratijom, pokazalo je istraživanje povodom 20 godina od pada komunizma u istočnoj Evropi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.11.2009.

22:29

Default images

Na 20. godišnjicu pada komunizma u istočnoj Evropi najzadovoljniji što je srušen totalitarni režim i što sada žive u Evropskoj uniji i demokratiji bez obzira na njene nedostatke su Poljaci.Za komunistima ne žale ni Česi, pokazalo je novo istraživanje vašingtonske nevladine organizacije "Pju riserć centar".

Veliko istraživanje "Puls Evrope 2009: 20 godina od pada Berlinskog zida", pokazalo je da se u zemljama naslednicama bivše Čehoslovačke na tih 20 godina gleda različito i dok Česi spadaju u zadovoljnije postkomunističke narode, među Slovacima je više onih koji tvrde da je za vreme komunista bilo bolje, javlja češka agencija ČTK.

Na pitanje da li je bilo bolje u vreme komunista, potvrdno je odgovorilo svega 35 odsto Poljaka i 39 odsto Čeha.

Među Slovacima 48 odsto ljudi žali za komunističkim vremenima a najnezadovoljniji svojim životom u tržišnoj privredi su građani Mađarske, gde je 72 odsto anketiranih odgovorila da se za vreme komunista živelo bolje.

Tržišna privreda najveću podršku ima među istočnim Nemcima, Česima i Poljacima, dok najmanje podrške ima u Ukrajini, Mađarskoj i Rusiji.

Poljaci su među novim Evropljanima takođe najzadovoljniji što je njihova zemlja ušla u EU, a članstvo kao negativnu stvar vidi svega devet odsto njih, dok 63 odsto vidi pozitivne aspekte članstva.

U pristalice EU spadaju i Slovaci, među kojima 58 odsto smatra da je članstvo dobra stvar, dok sedam odsto vidi negativne strane. U evrooptimiste spadaju još Bugari, gde pozitivno članstvo u Uniji vidi 54 odsto anketiranih.

Najveći evroskeptici su trenutno Mađari, među kojima svega 20 odsto vidi pozitivne strane članstva, 28 odsto procenjuje da je više negativnih, dok 43 odsto smatra da članstvo u EU nije ni dobro ni loše.

Među Česima koji su delimično i zbog svog predsednika Vaclava Klausa na glasu kao najveći evroskeptici, svega je 15 odsto upozorilo na negativne strane članstva u EU, ali pozitivan pogled na članstvo ne preovlađuje jer ga ima oko 45 odsto anketiranih.

Za najveći problem u demokratiji gotovo svi narodi istočne Evrope označili su korupciju, a jedino su je Slovaci stavili na drugo mesto iza kriminala. Rusima je korupcija takođe na drugom mestu, a kao najveći problem su označili droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: