Zaposleni se čuvaju od novog gripa

Zaposleni u pojedinim institucijama i preduzećima preduzimaju mere prevencije protiv novog gripa. Zaštite maskom imaju ograničenja, poručuju lekari.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

18:42

Default images

Jedna od najvažnijih preporuka lekara za suzbijanje širenja novog gripa je izbegavanje mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Međutim, neki zaposleni po prirodi posla dolaze u kontakt sa 50 i više ljudi dnevno. Takođe, mnogi roditelji ne mogu da ne pošalju decu u školu ili vrtić.

Maske još nisu obavezno sredstvo, a da biste bili zaštićeni osam sati potrebne su vam dve do tri maske dnevno.

Opština Novi Beograd tradicionalne šaltere zamenila je savremenim otvorenim prostorom. Neki službenici, sada kada na vrata kuca pandemija novog gripa, žale za starim pregradama.

Ipak, kako kažu, ne boje se zaraze iako se svako od njih dnevno nađe licem u lice sa oko 80 ljudi.

Predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković kaže da je opština u međuvremenu obezbedila maske, ali ih još nije podelila zaposlenima.

On kaže da će maske biti podeljene kada se dobiju instrukcije da se one primenjuju. “One su za jednokratnu upotrebu i moramo da budemo racionalni”, smatra Milenković.

Direktor Instituta za infektivne bolesti Miomir Pelemiš kaže da i zaštita maskom ima svoja ograničenja i da je vakcina za sada najbolja zaštita.

Za maske, po njegovoj proceni, još nije vreme. A masku ne možete da nosite ceo dan ili ponovo koristite.

“Onda bi svi mi trebalo da stavimo maske sada i da se tako šetamo, što nema veze. Te maske, one ne mogu da vas štite 24 sata. One vrede samo par sati i posle ne vrede. A to bi samo stvaralo paniku”, ocenjuje Pelemiš.

Maske za sada obavezno nose osobe koje spremaju hranu deci u vrtićima. Kao i vaspitači koji se razbole na poslu.

Kako nam je rečeno u predškolskoj ustanovi Novi Beograd, neki vrtići spremili su i posebnu sobu za decu koja se razbole tokom dana, dok po njih ne dođu roditelji.

Vaspitačice za sada nemaju ovlašćenja da vrate kući dete za koje, na primer, vide da šmrca.

Škole koje ne zapošljavaju medicinsko osoblje obavezne su da domovima zdravlja dostavljaju spisak učenika koji su izostali s nastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: