Al Kaida poziva na nove napade

Lider ogranka Al Kaide na arabijskom poluostrvu Abu Basir Naser al-Vahajši pozvao je pristalice da izvedu bombaške napade u zapadnim državama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

17:19

Default images

Meta napada bili bi, preporučuje Vahajši, aerodromi i vozovi u zapadnim državama, navodeći da im se materijal za pravljenje bombi nalazi nadohvat ruke.

"Nije potrebno da uložite veliki napor ili potrošite puno novca kako bi napravili 10 grama eksploziva. Ne trošite puno vremena tražeći materijale koji već postoje u kuhinji vaše majke", napisao je Vahajši u poruci poslatoj na jedan islamistički veb sajt.

Meta bombaša trebalo bi da budu zapadne države umešane u ratove u muslimanskim zemljama, kao i vladini i bezbednosni zvaničnici na Bliskom Istoku, rekao je Vahajši.

Vahajši je takođe pozvao svoje pristalice da koriste noževe i palice u napadima na medijske ličnosti i novinare "koji se izruguju veri i promovišu politiku neverničkih vladara".

"Dužnost muslimanskog mudžahedina je da bude okupiran planovima za odsecanje glava nevernicima", rekao je Vajhaši.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte na svetu i ključni američki saveznik na Bliskom istoku bila je primorana da se suoči sa svojom ulogom u porastu ekstremizma u domovini i inostranstvu pošto se ispostavilo da njeni državljani stoje iza terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, naveo je Rojters.

Bombaš samoubica, pripadnik Al Kaide, pokušao je u avgustu atentat na saudijskog princa zaduženog za antiterorističku kampanju, što je prvi napad Al Kaide na jednog pripadnika kraljevske porodice otkako je ta teroristička organizacija pre šest godina pokrenula talas nasilja u Saudijskoj Arabiji.

Al Kaida je u protekle dve godine većinom aktivna u muslimanskim državama poput Alžira, Iraka, Avganistana i Jemena, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: