Optuženi negirali navode optužnice

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću, petorica saoptuženih negirali su krivičnu odgovornost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

17:17

Default images

Navode optužnice da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivična delo zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, odbacili su bivši direktor Direkcije za izgradnju grada Zrenjanina Laslo Fuks, advokat Đorđe Matić, investitor Ranko Babović, nekadašnji radnik agencije "Gvozden" Vladan Racić i preduzetnik Milorad Smiljković.

Iznoseći odbranu pred Većem posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, Fuks je naveo da je Zrenjanin od 2006. do 2008. godine vidno napredovao i da će taj grad u narednih 99 godina imati koristi od ugovora o zakupu zemljišta koji su sačinjeni sa investitorima.

Prema njegovoj proceni, budžet Zrenjanina za 2009. godinu biće, najverovatnije za oko dve milijarde dinara manji u odnosu na 2007. i 2008. godinu.

On je dodao da je tokom prethodne dve godinu u Zrenjaninu dva puta rađen rebalans budžeta, jer su prihodi opštine bili veći od planiranih.

Prema rečima Fuksa, u industrijsku zonu Bagljaš - Aerodrom investitori su uložili 102 milona dinara, a dobit od stranih investicija u budžetu bila je preko 200 miliona dinara.

Fuks je objasnio da je Zrenjanina bio pilot projekat USAID-a, za koji su dobijena najveće priznanje i pohvale, zahvajujući kojima je veliki broj stranih investitora i došao u grad.

Optuženi Racić, koji je radio u agenciji "Gvozden", koja je prema navodima optužnice na nameštenim tenderima dobijala posao obezbeđenja pojedinih objekata na području Zrenjanina, negirao je da je sačinjavao lažne ponude za tendere.

On je neveo da optužena Marijana Šarenac i sekretarica agencije nisu mogle raditi poslove na svoju ruku, već isključivo po nalogu vlasnika , optuženog Uglješe Grgura.

Na pitanje Grgura da li mu je poznato da se obraćao za pomoć, tražeći preporuke za poslove agencije predsedniku izvršnog veća Vojvodine Bojanu Pajtiću, kao i Dušanu Elezoviću, Racić je odgovorio da je koliko se seća "takve preporuke nosio Elezoviću, u zgradu izrvršnog veća ili Pokrajnskog odbora DS-a".

Racić, koji je bio i lični vozač vlasnika agencije "Gvozden", naveo je da se u njegovom prisustvu Grgur više puta "viđao sa Pajtićem i razgovarao sa njim telefonom, da je Elezović često bio gost agencije, a da mu nije poznato da je Grgur išao u gradsku kuću kod Kneževića".

Optuženi advokat Matić negirao je da je bivšem načelniku Odeljenja za poslove urbanizma Nikoli Halasu dao 500 evra mita kako bi sredio građevinsku dozvolu okrivljenom investitoru Ranku Baboviću.

Matićevu odbranu, potvrdio je i Babović, koji je negirajući da je dao mito, rekao da je novac Matiću dao na ime naknade za poslove koje je obavljao u njegovo ime, jer je imao njegovo punomoćje da plaća sve takse koje se tiču građevinske dozvole.

Babović tvrdi da je optužnica tendencizna, nerazumnjiva i nejasna.

Na početku današnjeg suđenja advokat Siniša Simić, branilac Grgura, uložio je prigovor na odbranu optužene Šarenac koja je tvrdila da je sačinjavala lažne ponude jer se plašila Grgura, koji ju je, kako je tvrdila, fizički i psihički maltretirao.

U prilog tvrdnji, kako je rekao, da su navodi Šarenac netačni i da Grgur nije nasilna čovek, Simić je sudu podneo peticiju s potpisom 403 njegova sugrađana iz Međe, koji ističu da je Uglješa "viđen i ugledan čovek u svojoj sredini, human, susretljiv i osećajan".

Na početku suđenja, 26. oktobra, Knežević je negirao navode optužnice tvrdeći da je čitava afera "građevinska mafija" pokrenuta kako bi bio politički diskreditovan.

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su oktobra prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta aprila ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, kroz više malverzacija sa građevinckim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

Bivšem gradonačelniku Zrenjanina, koji je označen kao organizator kriminalne grupe i ostalim optuženima na teret se stavlja zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita.

Suđenje će biti nastvaljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: