Kina za jaču vojnu saradnju sa SAD

Zvanični Peking želi da ojača saradnju sa Pentagonom kako bi se umanjila opasnost od izbijanja sukoba u budućnosti, izjavio je visoki kineski vojni zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.10.2009.

20:38

Default images

"Sada smo prevashodno posvećeni mirnodopskom razvoju i nećemo pretiti nijednoj drugoj zemlji, a sigurno ne Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Su Kaihu, potpredsednik Centralne vojne komisije Narodnooslobodilačke armije Kine uoči razgovora sa američkim ministrom odbrane Robertom Gejtsom.

Su je rekao da su napredni kineski oružani sistemi, uključujući krstareće i balističke rakete, namenjeni u potpunosti samoodbrani, a njihova proizvodnja je opravdana s obzirom na veliko prostranstvo koje Kina zauzima i ozbiljnost postojećih izazova.

Ova poseta ima za cilj da podstakne vojni dijalog dve zemlje, koji je Peking obnovio ove godine pošto je prethodno prekinut 2008. godine u znak protesta zbog toga što su SAD prodale oružje Tajvanu, u vrednosti od 6,5 milijardi dolara.

Su je rekao da su se američko-kineski odnosi u domenu odbrane popravili otkako je dužnost američkog predsednika preuzeo Barak Obama i da mogu dalje da jačaju.

On je kaza da vojni odnosi dve zemlje "predstavlja važan deo sveukupnih bilateralnih odnosa "i da su važni ne samo za strateško poverenje, već i za regionalnu stabilnost", rekao je on.

Su će tokom posete obići glavne američke vojne baze, uključujući američku Stratešku komandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: