Kalašnjikov žali zbog zloupotreba

Mihail Kalašnjikov, izumitelj puške nazvane po njemu, rekao je da žali što je njegov pronalazak postao omiljeno oružje ekstremista, gangstera i narko-dilera.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.10.2009.

19:20

Default images

"Boli me kada vidim da kriminalni elementi svake vrste pucaju iz mog oružja", rekao je Kalašnjikov u video-izjavi, upućenoj učesnicima konferencije ruskih trgovaca i proizvođača oružja održanoj nadomak Moskve.

"Stvorio sam ovo oružje da bi se prevashodno zaštitila naša otadžbina", rekao je Kalašnjikov, koji 10. novembra puni 90 godina, napominjući da nikako nije mogao da predvidi toliku popularnost svog izuma.

Jurišna puška AK-47 (automatski kalašnjikov iz 1947. godine) dizajnirana je odmah nakon Drugog svetskog rata za teške uslove u kojima su delovali sovjetski vojnici, da bi kasnije postala jedan od najuspešnijih primeraka oružja koji je ikada proizveden.

"Oružje koje nosi moje ime sada se koristi u 55 zemalja", s ponosom kaže Kalašnjikov, koji je još uvek glavni projektant oružja u kompaniji "Ižmaš" koja pravi "kalašnjikove".

Međutim, od oko 100 miliona do sada proizvedenih pušaka "kalašnjikov" u svetu, samo oko 50 miliona je ovlašćeno proizvedeno, u skladu sa ruskim standardima kvaliteta.

Zbog toga sada ruska agencija za posredovanje pri uvozu i izvozu oružja i materijala u vezi sa odbranom "Rosoboroneksport" sa stranim kompanijama koje proizvode ovo oružje pregovara o nacrtima ugovora kako bi se zaštitio ovaj i drugi ruski proizvodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: