Najezda bubamara

Žitelje sela oko Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Valjeva iznenadila je najezda neuobičajeno velikog broja bubamara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

19:05

Default images

Neuobičajeno veliki broj bubamara pojavio se u i Žiči kod Kraljeva i pojedinim delovima srednjeg Podrinja. Stručnjaci smatraju da to nije neobična pojava, jer ovi insekti traže gde će prezimiti. Međutim, bubamare nisu štetni već korisni insekti, koji uništavaju lisne i štitastu vaš. Najezda bubamara u Donju Trepču kod Čačka iznenadila je ovog vikenda meštane ovog živopisnog sela.

Niko ne pamti da se nešto ovakvo dešavalo ranije, a posebno su iznenađeni raznolikošću boja bubamara.

“Ima ih, ali nisu kao obične bubamare, one crvene. Ovo su neke žute, razumeš, bubamare. Ima ih na stotine i stotine, se pojavljuju po zidu, po suncobranu, uleću u kuću”,“Trudimo se da ih ne ubijemo, da ih sklanjamo gde god možemo da ih zgazimo i iznosimo iz kuće, zatvaramo vrata i prozore da ne ulaze. U principu, ne ubijam insekte uopšte, zbog toga, a verovanja me ne zanimaju”, rekli su pojedini meštani.

Profesor Milovan Vuksanović, koji je stručnjak u oblasti zaštite bilja, kaže da su bubamare korisni insekti.

Jedina štetna vrsta je meskička pasuljica, ali ona nije registrovana u Srbiji.

A što se tiče šarolikosti bubamara, postoji veliki broj kombinacija, ali su sve uobičajene.

“Specifično je za njih da one prezimljavaju u grupama. Nekoliko desetina jedinki se skuplja, da bi ‘prespavale’ zimu. I šta je kod njih interesantno? Gde te jedinke prezime, sledeće generacije će dolaziti da prezime”, objasnio je profesor poljoprivredne škole “Ljubo Mićić“ u Požegi Milovan Vuksanović. Moguće da je tu nekada ranije bilo lisnih vaši, gde su se one okupljale, da bi se prehranile. A onda zbog klimatskih uslova, da su se one tu nagomilale i ostaće da prezime. Kod ljudi postoji strah da su otrovne. One nisu otrovne za čoveka. Čovek bi morao da pojede nekoliko stotina komada da bi se otrovao”, naveo je on.

Dok deca veruju da će im bubamara donesti sreću, među odraslima vlada mišljenje da će one doneti novac. I u narodnom verovanju bubamara je vesnik radosnih događaja.

“Pa koliko sam čuo, oko ženidbe i udaje. Inače, drugo ne znam. Možda nešto ima još”, kaže Vuksanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: