Ekonomska strana posete Gula

Predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul potpisali su niz bilateralnih ugovora, među kojima je i sporazum o slobodnoj trgovini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

15:45

Default images

Taj sporazum stupiće na snagu krajem godine. Ono što se ipak očekuje kao najveći ekonomski dogovor tokom ove posete je ulaganje Turske u Sandžak, gde bi trebalo da izgradi autoput.

“Bez izgradnje jednog takvog autoputa koji bi prošao kroz sam centar Sandžaka i povezao dve susedne regionalne države - Srbiju i Crnu Goru, nema suštinske mogućnosti za obezbeđivanje pravog razvoja te naše regije”, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

“U tom kontkestu, izuzetna je ideja i o izgradnji industrijske zone u Tutinu, koja bi se nalazila na obodu tog autoputa i mislim da i turski privrednici i srpski privednici, i Turska i Srbija imaju interes da se jedan takav istorijski infrastrukturni projekat dovrši”, naveo je on.

Istorijske veze između Srbije i Turske su dobro poznate.

Na osnovu tih odnosa starih nekoliko vekova, ali i pod uticajem dešavanja iz 90-ih, pogled iz Turske na Srbiju podelen je na više segmenata, kaže Bojan Budimac, bloger na sajtu B92, koji već devet godina živi u Turskoj.

“Jedan je taj političko-pragmatični, koji zastupa ova vlada u Ankari i svodi se na to da je Srbija zemlja koja se promenila 2000. godine i na stav ‘hajde da trgujemo’. Drugi je opterećen nedavnom prošlošću i nikako se ne može smatrati pozitivnim za Srbiju, a treći je onaj, da kažem, ‘na narodskom nivou’ koji je prijateljski i neposredan”, kaže Budimac.

“Ja još uvek doživljavam da kad kažem odakle sam, reakcije tipa – ‘aha, komšija’. To me je u prvo vreme zbunjivalo, jer sam ja to geografski gledao, ipak, Bugarska je između nas, međutim. onda sam shvatio da oni to gledaju drugačije i da ne treba preći preko te činjenice da je masa Turaka poreklom, u stvari, sa Balkana”, rekao je on.

Budimac kaže da je Turska već nekoliko godina u diplomatskoj ofanzivi, te da zato poseta Abdulaha Gula spada u širenje sfere njenog uticaja pre svega zasnovanog na ekonomiji.

“Ova turska vlada je izuzetno ekonomski orjentisana i generalna politika joj je da se uspostavljanjem ekonomskih veza mogu stvarati prijateljstva između zemalja. To je praktično jedan pragmatičan pristup međunarodnim odnosima koji se istovremeno poklapa sa njihovim težnjama ka EU i zahtevima EU o dobrosusedskim odnosima’”, objašnjava Budimac.

“Turska je ovih poslednjih godina u velikoj diplomatskoj ofanzivi kako u zemljama u okruženju, tako i u nekoj široj sferi uticaja. Poslednjih par nedelja baš vidimo te prve neke plodove kao što je ukidanje viznog režima sa Sirijom, potpisivanje protokola o otvaranju odnosa sa Jermenijom i tako dalje”, naveo je on.

“Poseta predsednika Gula Srbiji spada u ono širenje sfere uticaja, ako je to postavljeno na noge ekonomskog pragmatizma to može biti samo od obostrane koristi”, kaže Budimac.

Iako je bilo prvobitno planirano, turski predsednik ipak neće govoriti u Skupštini Srbije koju će posetiti danas popodne. Druogog dana posete Abdulah Gul ide u Novi Sad i Sremske Karlovce i učestvuje na sastanku "Ekonomski razvoj Sandžaka".

Poboljšanje razmene sa Turskom

Premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Turske Abdulah Gul saglasili se da postoji veliki potencijal za poboljšanje trgovinske razmene između dve zemlje.

Tokom razgovora je konstatovano da su dobri bilateralni odnosi Srbije i Turske značajni za stabilnost regiona i da je neophodno dalje unapređenje svih oblika saradnje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku je ukazano na značaj realizacije infrastrukturnih projekata u Srbiji za koje je Turska iskazala zainteresovanost, navedeno je u saopštenju.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar rada i socijalnog osiguranja Turske Omer Dinčer potpisali su danas Sporazum o ekonomskoj saradnji i Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Inicijativa za potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji, kako se navodi, pokrenuta je sa ciljem da se stvore uslovi za unapređenje te saradnje na dugoročnijim osnovama.

Sporazum o saradnji u oblasti razvoja saobraćajne i druge infrastrukture na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou podrazumeva obezbeđenje povoljnih uslova za finansiranje tih projekata.

Kao prioritetni, označeni su projekti izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica Novi Pazar - Tutin, zatim Novi Pazar - Sjenica/Aljinovići i izgradnja i rekonstrukcija pripadajućih putnih objekata u ukupnoj dužini od 65,99 kilometara.

Sredstva za izgradnju puteva delom će obezbediti turska "Eksim" banka, koja će finansirati 85 odsto vrednosti projekta i obezbediti kredit od 30 miliona dolara, a 15 odsto vrednosti projekta biće finansiran iz budžeta Srbije.

Sporazum podrazumeva da turska strana angažuje izvođača radova koji je obavezan da angažuje podizvođače radova u Srbiji, kao i da u Srbiji nabavlja, opremu i materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: