Predlog deklaracije protiv nasilja

Predstavnici više nevladinih organizacija najavili su da će LDP u njihovo ime tražiti da Skupština raspravlja o Predlogu deklaracije protiv nasilja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

15:12

Default images

Predlog deklaracije protiv nasilja, pozivanja na nasilje, zločina iz mržnje i govora mržnje trebalo bi da bude uvršten u dnevni red narednog zasedanja Skupštine. "Srbija mora da iskaže političku volju da se obračuna sa nasiljem i izbori sa svim snagama koje krše ljudska prava", izjavio je predstavnik Gej-strejt alijanse Boris Milićević.

"Usvajanje deklaracije biće neka vrsta testa za konzervativne političke partije, jer će pokazati koliko su stvarno iskrene kada kažu da su protiv nasilja", rekao je on predstavljajući dokument na konferenciji za novinare u "Medija centru".

Predlog deklaracije obavezuje aktere na političkoj sceni da u javnom dijalogu i raspravi ne koriste govor mržnje, sada i te kako prisutan u društvu, istakao je Milićević.

On je objasnio da, prema tekstu tog dokumenta, nasilje, zločin iz mržnje i govor mržnje ne smeju biti sredstvo u borbi protiv neistomišljenika, niti deo vrednosnog sistema, odnosno javnog i društvenog života Srbije.

Milićević je naveo da bi, nakon usvajanja deklaracije, Zakonodavni odbor Skupštine Srbije, najkasnije u roku od mesec dana, trebalo da formira posebno radno telo, koje bi pratilo njenu primenu.

Zadatak tog radnog tela bio bi, kako je kazao, da se bavi rešavanjem problema nasilja u društvu na trajnoj osnovi, posebno vodeći računa o tome kako otkloniti uzroke nasilja i različite oblike u kojima se ono ispoljava, a njegovi članovi bi trebalo da budu stručnjaci iz ove i drugih oblasti, kao i predstavnici medija.

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom) Biljana Kovačević Vučo je istakla da je "usvajanje deklaracije nužno" zbog porasta nasilja, pozivanja na nasilje, huliganstva i korišćenja jezika mržnje na javnoj sceni, što "dovodi do tragičnih posledica".
"Deklaracija protiv nasilja, pozivanja na nasilje, zločina iz mržnje i govora mržnje etički obavezuje Narodnu skupštinu, kao najviši državni organ, da pokaže spremnost države da se bori protiv ovog zla savremenog društva", kazala je Biljana Kovačević Vučo.

Prema njenim rečima, deklaracija omogućava Narodnoj skupštini da iskaže političku volju i artikuliše jasan stav da je za primenu standarda na koje se obavezala nizom konvencija, deklaracija i drugih dokumenata koje je usvojila, kao što je Konvencija protiv rasizma.

Nužno je da Skupština usvoji ovu deklaraciju, rekla je Biljana Kovačević Vučo, i tako iskaže stav koja će je u moralnom smislu obavezivati da poštuje sve principe borbe protiv diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje.

Predlog deklaracije, koji će biti upućen Skupštini na usvajanje, sačinili su stručnjaci nevladinih organizacija - Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Jukom i Gej strejt alijansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: