Otkazana poseta bivših logoraša

Dolazak bivših hrvatskih logoraša u Stajićevo i Begejce ponovo je danas otkazan jer im, kako kažu, državni organi Srbije nisu garantovali bezbednost.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

17:01

Default images

"Zamenik ambasadora Srbije u Zagrebu posetio je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske, ali nikakav dogovor nije postignut", naveo je predsednik "Udruženja pravnika Vukovar 1991" Zoran Šangut u telefonskoj izjavi za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, dolazak hrvatskim državljanima nije direktno zabranjen, ali im nije garantovana bezbednost u Srbiji.

"Nismo želeli da preuzmemo odgovornost ukoliko bi došlo do incidenata u kojima bi možda neko od naših članova bio i povređen", dodao je Šangut.

Dodao je da bivši logoraši ne odustaju od ideje da u Stajićevu i Begejcima, na mestima gde su bili logori, postave spomen-obeležja.

"Verujemo u demokratsku Srbiju i da će ploče biti postavljene, a da će odgovorni za zbivanja u tim logorima biti privedeni pravdi", kazao je Šangut.
Poseta hrvatskih logoraša već je otkazana 3. oktobra. Tada su od Ministarstva spoljnih poslova Srbije dobili odobrenje, ali su zamoljeni da posetu Stajićevu i Begejcima odgode za 17. oktobar, kako bi policija obavila sve pripremne radnje, a skup protekao bez incidenata.

Jovanka Pavlović, predsednica Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova grada Zrenjanina (RVI) kazala je da se članovi tog udruženja protive dolasku bivših zarobljenika iz Hrvatske i postavljanju spomen-obeležja i da će organizovati nenasilne proteste.

"I mi smo dobili nezvanične informacije o tome da je njihov dolazak otkazan, ali ćemo se mi, bez obzira na to, sutra ipak pojaviti u Begejcima i Stajićevu, gde ćemo održati miran protest", kazala je Pavlovićeva.

Njeno udruženje negira da su u Begejcima i Stajićevu bili logori za Hrvate i insistira na tome da je reč o stacionarima.

Iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina Milete Mihajlova rečeno je da o dolasku članova "Udruženja pravnika Vukovar 1991" u Stajićevo i Begejce nije bilo zvaničnih informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: